Арести в Гърция заради неспазване на ограничителните мерки

https://www.24chasa.bg/novini/article/10318758 www.24chasa.bg
Броят на новозаразените с коронавирус в Гърция се увеличава.. СНИМКА: АРХИВ

Гръцката държава засилва проверките за спазването на ограничителните мерки, налагани с цел да се ограничи пандемията от КОВИД-19, съобщи БТА, позовавайки се на гръцките медии.

При направени в петък близо сто хиляди проверки полицията е арестувала шестима души и е наложила 264 глоби за нарушения на здравните разпоредби, съобщава електронното издание на в. "Прото тема". Само на международното летище в Атина са направени над петдесет хиляди проверки.

Глобите се движат в порядъка от 300 евро до десет хиляди евро. За нарушаване на карантината глобата е пет хиляди евро.

В същото време болниците в Северна Гърция са препълнени. Изданието Нюз ин отбелязва, че още по-голям ръст на случаите се очаква, след като бъде отпразнуван националният празник на Гърция на 28 октомври.

Вчера от министерството на вътрешните работи потвърдиха, че честванията ще се състоят по традиционния начин - ученически парад на 27 октомври и военен парад на 28 октомври. Проявите ще са с по-голяма продължителност и ще бъдат съобразени с противоепидемичните изисквания. Някои от парадите в страната обаче ще бъдат отменени заради сериозният ръст на новозаразените, който на места е над сто процента.

Над три хиляди случая на денонощие се регистрират в Гърция през последните седмици, коментира в. "Катимерини". Освен големия брой новозаразени, изданието определя като проблемни ниския темп на ваксинация и високия епидемичен товар.

Агенция АНА-МПА публикува данни, според които ваксинацията е предотвратила смъртта на 8431 души в Гърция.