Меркел: Със сигурност няма да скучая след края на мандата

https://www.24chasa.bg/novini/article/10318926 www.24chasa.bg
Ангела Меркел СНИМКА: РОЙТЕРС

Меркел давала политически сигнали с цвета на дрехите си

Тя ще спи спокойно, ако Олаф Шолц стане следващият канцлер

Германската канцлерка Ангела Меркел със сигурност няма да скучае след края на мандата, отговори тя на запитване на „Зюддойче Цайтунг“. Оказва че, че след 16 години на този пост тя по-скоро е доволна от резултатите от работата си.

Все още не знае всъщност какво ще прави в първите дни след края на управлението си.

„Знам какво постигнахме в правителствата, които ръководих“, казва тя в първото си интервю след парламентарните избори.

На въпрос дали изобщо може да спи спокойно с идеята, че в бъдеще държавата отново ще управлява социалдемократ, Меркел отговори утвърдително.

„Ще има политически различия, това се разбира от само себе си. Но мога да спя спокойно. Докато Шолц бе финансов министър, останах с впечатление, че парите не се сипят щедро от ръката му, напротив“, коментира още тя, пише БТА.

Шолц действително е смятан за консервативен финансов политик в ГСДП. Меркел отбеляза, че наследникът й ще застане начело на страна, където "политическият климат е станал по-груб".

Съпругът ѝ Йоахим Зауер обаче не се притеснявал, че скоро тя просто ще си седи само вкъщи.

„Не мисля, че е толкова уплашен от това“, каза Меркел. „Първо, той има самият има достатъчно задачи, и второ - никога не съм се отличавала с това, че просто си седя вкъщи“.

Като първата жена канцлер на Германия тя насърчи повече жени да участват в политиката. Политиката все още е доминирана от мъжете и трябва да влезе в крак с времето, посочи тя. Нужна е повече работа, за да придобият жените по-голяма увереност. Защото, дори когато има жени, не им е присъщо да се борят например за ръководен пост в партията, смята Меркел.

Германският канцлер Ангела Меркел призна, че понякога е давала определени политически сигнали с цвета на дрехите си и отбеляза, че за нея, след като напусне поста на федерален канцлер, "започва ново време".

Тя обаче подчерта, че няма да дава дрехите си в музеи. "Тях (дрехите ѝ) ги носят до пунктовете за събиране на употребявани дрехи за нуждаещите се. Редовно. Не давам дрехите си в музей", каза Меркел.

Канцлерът обясни и защо винаги е избягвала фразата "миграционна криза". "Да, вярно е. По принцип избягвам тази дума (на немски това е една дума), защото бежанецът за мен не е криза, а човек", подчерта тя. Меркел посочи, че според нея грешките, допуснати във връзка с притока на нелегални мигранти, "са направени много преди есента на 2015 г. (пика на миграционната криза)".

"Винаги беше ясно, че има въпроси, по отношение на които нямам никакво отношение", добави Меркел, чието име понякога се свързва с притока на бежанци в Германия. "Всичко, което направих, направих с изчисляването на необходимото", каза тя, цитирана от "Фокус".

Меркел се оплаква, че "политическият климат в страната (Германия-бел.ред.) е станал по-суров", предаде "България Он Ер". "Когато станах канцлер, все още нямаше смартфони. Facebook съществуваше от една година, а Twitter беше създаден година по-късно. Ние живеем в напълно променен медиен свят и промяната на политическия климат също е свързана с това", каза тя.

Тя бе запитана дали би дала някои от саката си в ярки цветове, които са нейна запазена марка, на музей.

„Не давам дрехи на музеи, дарявам облекло в пунктове за събиране на носени дрехи“, отговори Меркел.

Тя посочи и нещата, с които не е успяла да се справи така, както й се е искало.

„Климатичната политика донесе сериозни промени и намали значително емисиите CO2. Но това все още не е достатъчно, имаме нужда от още мерки“, заяви тя.

За пандемията тя призна, че случилото се е надминало и най-лошите й очаквания.

„Че ще бъда канцлерка и ще нося отговорност за това, че за първи път в следвоенната история на Германия децата не могат да отидат на училище, не ми е хрумвало и в най-лошите ми кошмари. Въвеждането на такива мерки надмина всичко, което бях правила досега, но такава бе ситуацията и трябваше да се справим с нея.

Най-тъжна бях, когато се наложи да наложим ограничения миналата Коледа“, посочва тя.

Водещото бе да не претоварваме здравната система, така че всеки, който има нужда от болнична помощ, да я получи и да умрат възможно най-малко хора, заявява тя.