Проф. Александрова: В Европа не се издава сертификат само при наличие на антитела

https://www.24chasa.bg/novini/article/10319256 www.24chasa.bg
Проф. Радостина Александрова

"Само за наличие на антитела не се издава сертификат в Европа", каза в предаването "Офанзива с Любо Огнянов" по Нова тв вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова. Според нея зелените сертификати са доказали, че работят в цяла Европа, но у нас все още има много хора, жертви на дезинформацията.

"Трябва да сме добре информирани и отговорни. Само ваксините дават гаранция за скритите опасности, които има от вируса COVID-19", добави тя.

Специалистът разясни, че наличието на антитела при преболедуване не дават пълна сигурност, а в най-голяма безопасност са преболедували и ваксинираните, като препоръката е имунизацията да се случи между три и шест месеца след преболедуването, макар и това да не е императивно.

Относно смърт на пациенти, въпреки преболедуване и ваксинация, проф. Александрова заяви, че почти всички са имали сериозни придружаващи заболявания.

Тя припомни, че се препоръчва трета доза за всички с отслабена имунна система именно поради тази причина.За третата доза проф. Радостина Александрова каза, че вече е дадена зелена светлина да се смесват ваксините, ако първата и втората са били различни от Moderna или Janssen.