Георги Първанов: Заради операция бях със забрана да вземам решения, а се наложи заради Кербала

https://www.24chasa.bg/novini/article/10319358 www.24chasa.bg
Георги Първанов

40 дни преди изборите ми даваха 15-о място, а аз спечелих

"Първия път победих с много тичане, много блъскане, работа, провеждайки много срещи и докато другите се занимаваха с измислени дебати, бях стигнал до много хора. Три месеца по-рано бях загубил тежко парламентарните избори срещу царя. Бях изградил своята стратегия и тактика. Бяха ме отписали, смятаха, че съм самурай. 40 дни преди изборите ми даваха 15-о място по рейтинг, но спечелих за изненада на всички."

Това заяви президентът Георги Първанов (2002-2012 г.) в интервю по Би Ти Ви като част от поредицата "Президентите на България".

Той призна, че са му предлагали много пъти да стане премиер, но е отклонявал тази идея. Чувствал се по-добре подготвен за "Дондуков" 2.

По въпроса за коалициите каза, че са му трябвали му 3-4 години, за да направи Коалиция за България. По-малко време му било необходимо, за да стане архитект на тройната коалиция.

"Винаги трябва да се има наум, че след изборите трябва да се намерят устоите, за да се съберат твърде различни партии. Не може да имаш 100-200-300 партии и в един момент да се опиташ да притъпиш противоречията", смята още Първанов. "Коалиция" станала мръсна дума може би заради ГЕРБ, Бойко Борисов го повтарял. Президентът с мандат от 2002 до 2012 г. твърди, че следващите коалиции са били много по-неуспешни от тройната.

Що се отнася до това, кое от работата на държавния глава остава скрито, отговори: "Скрито остава онова, което се прави по подготовката на едно събитие. Ще дам пример с Либия - много се спореше дали да е явна, или скрита дипломация. Имаше много явни моменти - моята визита в Триполи, разговорите с Тони Блеър, с Никола Саркози, с Джордж Буш, но имаше огромна работа на моя и екипа на Ивайло Калфин от МВнР".

Той е привърженик на философията "Винаги с Европа и никога срещу Русия", защото има много от какво да се възползваме от Русия. "Майсторлъкът е в баланса. Най-доброто щеше да са руски енергийни проекти и американски военни бази", каза още той пред Би Ти Ви. И смята, че ако сега имаше два реактора на "Белене", нашите проблеми щяха да са много по-малки.

Много интересна е метаморфозата му от противник на НАТО към привърженик. Георги Първанов уточни, че през 1999 г. е бил против допускане на самолети за атака срещу Югославия в една война, но после, когато вече България е била член на НАТО, е трябвало да бъдем солидарни към партньорите. "При едно условие - равноправно участие. Когато правят коалиция и ни включват, без да ни питат - не. Държа на тази позиция, още когато стана големият сакатлък със смъртта на нашите войници в Кербала", добави Първанов.

Той си спомни и в каква инфарктна ситуация е попаднал тогава: "Трябваше да си направя операция на лицевата част около Коледа с идеята да позасъхне и когато се прибрах от операционната в стаята, телефонът ми беше прегрял от обажданията на ген. Студенков. Каза ми за атентата. Бях подписал документ, с който не трябваше да вземам решения, защото имаше силна упойка. Но царят беше в Мадрид, министрите - навън, наложи се спешно да отида в президентството и да действам. Презаписах новогодишното си обръщение с огромна лепенка. Най-важното, че трябваше да произнеса тежко траурно слово и да кажа, че ние оставаме верни на съюзническите си ангажименти."

Държавният глава с два мандата смята, че той и екипът му много е помогнал на правителството на Симеон Сакскобургготски в преговорите с Европейския съюз. Само за година и половина обиколил ЕС и провел разговори и установил контакти на най-високо равнище. "Нещо, което след време сякаш не се виждаше не само като интензивност, но и като ниво. Тандемът ни с царя в това отношение беше безупречен", каза още той.

Друг много тежък момент е бил около спасяването на медиците ни в Либия. "Такава солидарност с България каквато имаше заради медиците, не е имало от времето на Георги Димитров", направи сравнение Първанов.

Във вътрешен план най-трудно му е било по време на импийчмънта. "Когато ГЕРБ тръгнаха да ме отстраняват при невинен случай, тогава срещу мен се изля много помия от най-високо ниво. Но колкото и да сме спорили, винаги е имало възможност, когато се налага за Европа и сериозен проблем, да си вдигнем телефоните да се видим и да си уеднаквим позициите", заяви Първанов.

Той не е привърженик нито на идеята за президентска република, нито за намаляване на правомощията на държавния глава. Държи на своите идеи, които смята за актуални - например преодоляването на ветото да става с по-висок процент от народните представители, както и правото му да свика директно референдум.

И даде пример с доста спорен закон точно в разгара на импийчмънта. Тогава се промъкнал текст за реклама на наркотични вещества и алкохолна напитка, който заради намесата му не бе публикуван в "Държавен вестник". 

"Имаше респект към България в моите мандати - беше успешен период. В края нещата започнаха да се пропукват, но имаше инерция. След това започнаха големите скандали и във вътрешен, и в международен план", завърши Първанов.