"168 часа": Инфлация + глупост = непредвидима зима

https://www.24chasa.bg/novini/article/10320220 www.24chasa.bg

Умните държави управляват с интелект дори и такива заплетени ситуации

Опасна ли е инфлацията? Наистина ли ще излезе от контрол, както твърдят някои политици в изпъстрената със скандали предизборна ситуация, заинтересовани да вдигат градуса на напрежението?

Всъщност апокалипсис едва ли ще има. Тревога предизвикват единствено

аномалиите

на нашата

енергийна борса

- това си е наш проблем, който бавно, но сигурно убива индустрията. Другият са скокът на цените на природния газ и горивата, които ще се нормализират след няколко месеца, но винаги е неприятно, когато се повишат през зимата.

Факт е, че за страните износителки този сезон е урожаят. Те от началото на пандемията изнемогваха заради рекордно ниските цени на газа и петрола и сега е златният им шанс да наваксат загубите. Самите те вдигат цените винаги в зимния сезон, защото тогава няма накъде - който не разполага със собствени енергоресурси, трябва да е подготвен да плаща.

30-ина години политици и икономисти тръбяха, че токът от "Белене" ще ни е излишен, че на Балканите няма да има къде да се изнася - сега стана ясно колко адекватни са предсказанията на тези експерти, които обаче формираха политическата среда. "Белене" бил прекалено скъп и корупционен проект. 30-те млрд. били много, а глобите за емисиите, които плащаме за въглищните централи - годишно по 1-1,5 млрд. лв. и ще е така до 2038 г., са приемливи. С дребна подробност - глобите растат всяка година до отстраняване на проблема. Всеки сам може да изчисли приблизително каква ще е главозамайващата цифра за глоби и да сравни това със сумата, която бихме дали за "Белене". В единия случай щяхме да имаме работеща централа, която да ни осигурява ток, включително за износ. В другия случай - просто си плащаме за глупостта

“пари на вятъра”

Същите експерти критикуваха и "Южен поток" и сега можем да си задаваме, колкото си искаме, въпроса дали за България цената на газа щеше да е такава, ако проектът бе стартирал?

Дали подобни проекти нямаше да ни осигурят 10-ина години, в които да се разработят технологии, улесняващи Зелената сделка? Горе-долу толкова е необходимо, за да стартира мегапроектът ITER, малките реактори, да се разработят водородните технологии и съхранението на енергията от ВЕИ.

Целия материал четете ТУК