Свършват ковид леглата навсякъде в област Добрич

https://www.24chasa.bg/novini/article/10320435 www.24chasa.bg
Снимка: Архив

Шефът на РЗИ издаде заповед да се увеличат във всички лечебни заведения

Заболяемостта от ковид в Добричка област на 14-дневна база към събота е 566,07 на 100 000 жители. Смъртността от COVID-19 за 14 дни е 20,55 на 100 000 жители, показват данните в Единния информационен портал.

Увеличените случаи на заболяването оказват вече сериозен натиск върху болничните заведения, категорични са медиците.

Със заповед на директора на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/-Добрич, д-р Светла Ангелова се увеличава броят на леглата за лечение на пациенти с коронавирус в болницата в Добрич. В здравното заведение има вече с 55 легла в ковидсектора към инфекциозното отделение и 6 легла за ковидпациенти в интензивното отделение.

В болницата в Балчик са осигурени 12 легла за ковид пациенти към отделението по вътрешни болести, 4 са леглата в психиатричната болница „Карвуна”, 5 легла има в Центъра за психично здраве–Добрич.

И в тази заповед директорът на РЗИ разпорежда да се създаде организация от ръководствата на лечебните заведения за осигуряване с медицински персонал, както и болницата в Добрич да поддържа готовност да оказва помощ през периода на епидемична обстановка с осигуряване на над 50 % от легловия си капацитет за хоспитализация на пациенти с коронаинфекция. В документа още е разпоредено задължително по две легла за изолация да има в лечебните заведения за специализирана болнична помощ за рехабилитация в Добричка област – в „Тузлата“ и в „Медика Албена“.

Заетите ковидлегла в болницата в Добрич са 48 за неусложнени пациенти (7 свободни), заети са всичките 6 легла в интензивното отделение; в болницата в Балчик – 11 легла заети (1 свободно), в Центъра за психично здраве-Добрич– 1 заето (4 свободни), в „Карвуна” - 2 заети (2 свободни).