Китайският парламент одобри пилотно въвеждане на имотен данък

https://www.24chasa.bg/novini/article/10320571 www.24chasa.bg

През следващите пет години Китай ще въведе пробно в избрани градове имотен данък, за да натрупа опит преди да продължи с официалното законодателство.

Постоянният комитет на Общокитайското събрание на народните представители (ПК на ОСНП) прие решение в събота да упълномощи правителство да започне пилотни реформи в данъка върху имотите в някои региони, най-вероятно Шънджън в Гуандун, Ханджоу в Джъдзян и южната островна провинция Хайнан.

Още от 2011 г. китайското правителство експериментира с данък върху частните жилищни имоти от висок клас в мегаполисите Шанхай и Чунцин, и оттогава насам има разгорещени дискусии по въпроса за разширяването му в рамките на цялата страна, но напредъкът е минимален, тъй като много местни власти не са склонни да наложат такъв данък поради опасения, че това ще доведе до спад в цените на имотите и ще намали пазарно търсене на земя — ключов източник на приходи за местните бюджети.

Според информация на агенция „Синхуа“, сега имотният данък в пилотните райони ще се налага върху всички видове недвижима собственост, включително жилищна и търговска, с изключение на законно притежавани селски къщи. След края на петгодишния изпитателен период, правителството и властите по места трябва да обявят и конкретните мерки, като размера на данъка, правилата за неговото налагане, събиране и др.