Китай участва активно в дейностите на ООН

https://www.24chasa.bg/novini/article/10320598 www.24chasa.bg

Бюрото на Програмата за развитие на ООН е създадено през 1965 г. и е най-големият многостранен орган на безвъзмездна помощ в структурата на световната организация, както и един от първите открили офиси в Китай. Целта му е да предоставя средства и технологии за развиващите страни, за да стимулира устойчивото икономическо и социално развитие в тях. Ахим Щайнер, администратор на бюрото, даде неотдавна специално интервю на Китайската медийна група.

Китай се включва в работата на бюрото през 1972 г., а от 1978 г. двете страни стартират на практика проект за сътрудничество и вече няколко пъти са реализирали програми, включващи земеделието, индустрията, енергетиката, публичната хигиена, намаляването на бедността, икономическото възстановяване и други области. Щайнер оцени високо резултатите на сътрудничество между ръководеното от него бюро и Китай.

В момента Китай се стреми да развива сектора за производство на енергия от водород. Според Щайнер, сътрудничеството в изследването и прилагането на нови технологии е донесло повече възможности за пазарни иновации, спестяване на енергия и намаляване на вредните емисии.

Китай дава отличен принос в областта на справянето с климатичните промени. Така например страната намали цените на продуктите за възобноваема енергия чрез проучвания и инвестиции в този пазар, смята Щайнер.

Тази година се отбелязва 50 от възстановяване място на Китай в ООН. Щайнер счита, че страната играе все по-важна роля в дейностите на световната организация, като в същото време продължава да се развива.