Вял интерес за шеф на БНР, едва трима искат високия пост

https://www.24chasa.bg/novini/article/10321278 www.24chasa.bg
Милен Митев

Милен Митев, Митко Димитров и Иво Тодоров пред СЕМ днес и утре, в сряда избират един от тях

Три може да се окаже щастливото число за БНР, ако на 27 октомври СЕМ избере генерален директор на радиото от тримата кандидати, които се явяват днес и утре на изслушване.

И не толкова защото са трима, а защото това е третият конкурс в третата поред година от 2019-а насам, в която се търси мениджър на общественото радио.

Зачестилата процедура, която по правило трябва да се провежда веднъж на три години - колкото е мандатът на всяко ново ръководство в БНР, вероятно е причината към сегашната надпревара да има толкова вял интерес. Едва петима души поискаха да оглавят радиото, като двама от тях - Светослав Костов (уволнен от СЕМ през 2019 г.) и Жени Гаджалова, не бяха допуснати до изслушванията.

Така днес пред СЕМ ще представят концепциите си Милен Митев, който в момента е временно изпълняващ длъжността генерален директор, и Митко Димитров. Утре е ред на Иво Тодоров. (Вижте кои са те в каретата долу.) В сряда - деня след последния участник, съветът трябва да гласува кой от тях ще получи високия пост.

Управленската

криза в БНР

започна през

септември

2019 г.,

няколко месеца след избора на Светослав Костов за шеф. Тогава програма “Хоризонт” безпрецедентно бе спряна за няколко часа, а журналистката Силвия Великова бе свалена от ефира. Последствията - СЕМ уволни Костов, който заведе дело срещу решението му, но не спечели.

В началото на януари 2020 г. отново бе обявен конкурс, за да бъде избран титуляр.

Тогава изгря звездата на Андон Балтаков - журналист и мениджър, реализирал се успешно в Америка. На 2 август 2021 г. обаче той изненадващо подаде оставка с мотива “твърде лични причини”. Малко по-късно обясни, че е имало взлом в апартамента, който е обитавал под наем в София, и че той е възприел случката като конкретна заплаха срещу него.

Така бе предопределен и третият конкурс, който стартира днес. Той ще бъде и първият с толкова малко участници, след като през годините

кандидатите

за този пост са

стигали и до 17

през 2013 година например.

Честата смяна на шефовете, независимо по каква причина, няма как да не повлияе и върху желаещите да управляват радиото, и върху екипа на БНР.

Същевременно най-високият пост в общественото радио е много важен не само защото

ефирните честоти

на медията са

от значение за

ационалната

сигурност

БНР разпространява две национални програми - “Хоризонт” (по традиция с най-високо доверие сред слушателите) и “Христо Ботев”, също и девет регионални. Освен това има музикални състави със световен авторитет. И не на последно място в правомощията на генералния директор е да управлява големия бюджет, който медията получава - 54,1 млн. лева за 2021 г., и да се грижи за всичките 1356 души на щат.

Милен Митев: Повишаване на доходите, защото радиото - това са хората 

“Най-важно за радиото е да вземе своите традиционни ценности там, където е силно - качеството на журналистиката, проверката на информация, доверието, което има аудиторията в него, и да ги пренесе от аналоговия в дигиталния свят.” Така Милен Митев си представя бъдещото развитие на БНР. Той е единственият кандидат, който засега знае буквално какво е да си генерален директор на общественото радио, след като почти от 3 месеца го ръководи временно.

След напускането на Андон Балтаков Митев, който тогава е административен директор, бе посочен на 4 август от СЕМ да го замести до избора на нов шеф, а сега е и кандидат за високия пост.

Получи ли го, ще се опита да подобри координацията и комуникацията не само в радиото, но и с външни организации и партньори. Ще засили и контролните механизми, тъй като по думите му дефицитите в тях водят до неефективно разходване на средства.

“Преди около година излезе доклад на Сметната палата, който констатира множество пропуски. Ние вече работим по тяхното отстраняване”, обясни Митев пред “24 часа”.

Част от програмата му е и целенасочена политика за повишаване на доходите на хората в радиото. “Каквото и да говорим за техника, преди всичко радиото - това са хората, които го правят, и е много важно те да работят с желание и да се чувстват удовлетворени от работното си място и от организацията, част от която са”, казва той.

37-годишният юрист се кандидатира за поста и заради емоционалната връзка, която има с БНР, тъй като почти целият му досегашен трудов път е минал именно той. Заемал е различни ръководни постове в радиото, бил е юрисконсулт и шеф на правната дирекция.

“Надявам се, че с този опит мога да допринеса за осигуряването на стабилност в радиото и за преодоляването на кризисните ситуации, които настъпват през последните години”, казва Митев.

Митко Димитров: Не бива да приемаме радиото само като Старата къща 

Приемственост и добри практики, екипен подход, диалогичност и взаимодействие на всички нива - това са основните принципи, върху които ще стъпи Митко Димитров, ако бъде избран за най-високия пост в БНР.

Димитров е сред най-амбициозните кандидати в конкурса на СЕМ и това ще е петото му участие в мениджърската надпревара за общественото радио. Досега той се е явявал на конкурсите през 2013, 2016, 2019 и 2020 г.

“Смятам, че имам опит и знания, които могат да бъдат полезни за положителното развитие на БНР. В професионален план мога да кажа, че притежавам не само административен опит, но и такъв, свързан с управлението на програмни линии, и смятам, че това е ценно предвид кризите, които сме наблюдавали във времето”, обясни той пред “24 часа” мотивите си да участва в конкурса.

Според него радиото изостана през последните години и задача на новото ръководство е това да се компенсира и надгражда.

“Не бива да приемаме радиото само като Старата къща. Трябва да се развива с нови технически и технологични програмни приоритети, които да отчитат динамиката в медийната среда”, казва Димитров.

Той започва работа в БНР след конкурс през 2007 г. Близо три месеца води емблематичното предаване “Нощен хоризонт”. При старта на софийската програма на БНР - радио “София”, е назначен за продуцент на новините и актуалните предавания, а по-късно е бил и неин директор. Освен в радиото е работил и във Военния телевизионен канал, оглавявал е и дирекция “Връзки с обществеността” на Министерството на отбраната.

Иво Тодоров: Трябва да продължи да информира в полза на обществото  

Журналист, писател, бивш програмен директор на БНР - това е краткото описание на Иво Тодоров, който за втори път ще участва в конкурса за генерален директор на радиото.

Прави го, защото познава програмите, структурите и хората, които работят в БНР. “И те ме познават. Знам как функционира тази голяма медия. Смятам, че заедно можем да правим успешно радиосъдържание”, казва той.

Бъдещето на БНР според Тодоров е в обществената функция на радиото, затова то “трябва да продължи да информира в полза на обществото”.

“Радиото премина през няколко трудни етапа и през следващите 3 години най-важното е хората в БНР да работят спокойно и уверено в професионалните си способности”, смята той.

Тодоров е завършил българска филология в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, както и специалностите “Журналистика” и “Теория и история на дипломацията” пак там. Работил е като главен редактор на “Часът на Милен Цветков” по Нова телевизия, бил е водещ на сутрешния блок “Нашият ден” по БНР, както и програмен директор на общественото радио при управлението на Радослав Янкулов.

Преди това е бил в нощния блок на радио “Експрес”. Работил е също като журналист в радиата “Дарик” и НЕТ.