Иранският лидер призова арабски държави да преразгледат споразуменията си с Израел

https://www.24chasa.bg/novini/article/10321400 www.24chasa.bg
Аятолах Али Хаменей Снимка Ройтерс

Иранският върховен лидер призова арабски държави да преразгледат своите споразумения с Израел за нормализиране на двустранните отношения. На този фон една от тях, Обединените арабски емирства (ОАЕ), подписа с Израел спогодба за взаимно признаване на ковид сертификатите, за да могат гражданите им да пътуват по-лесно.

Арабските държави, които нормализираха отношенията си с Израел миналата година, трябва да преразгледат своите решения, заяви иранският върховен лидер Али Хаменей, цитиран от Франс прес.

"Някои правителства, за съжаление, направиха грешки, големи грешки и грях с нормализирането (на отношенията си) с узурпиращия и потиснически ционистки режим. Това е акт срещу ислямското единство, те трябва да размислят и да поправят тази голяма грешка", каза аятолах Хаменей в реч, излъчена по държавната телевизия, по случай мюсюлмански празник, предаде БТА.

ОАЕ, Бахрейн, Судан и Мароко нормализираха отношенията си с Израел през 2020 г. с посредничеството на тогавашния президент на САЩ Доналд Тръмп и неговия зет Джаред Къшнър, архитект на тази стратегия, припомня АФП.

"Ако единството на мюсюлманите бъде постигнато, палестинският въпрос ще бъде окончателно разрешен по най-добрия начин", каза иранският върховен лидер.

Аятолах Хаменей направи това изявление, докато приемаше в Техеран участници в Конференцията на ислямското единство, организирана всяка година в иранската столица по случай рождението на пророка Мохамед.

Афишираната подкрепа на Иран за палестинската кауза е константа във външната политика на страната от Ислямската революция преди 42 години, отбелязва АФП.

Също днес Израел и ОАЕ подписаха споразумение за взаимно признаване на ковид сертификатите, за да може техни ваксинирани граждани да пътуват между двете страни без необходимост от карантина, предаде ТАСС, като се позова на израелския министър на здравеопазването Ницан Хоровиц.

"Тази сутрин подписах със здравния министър на ОАЕ споразумение за "зелен коридор" между страните ни, което предвижда взаимно признаване на сертификатите за имунизация и свободно пътуване на гражданите между двете държави без карантина и бюрократични спънки", съобщи Хоровиц в Туитър.