Военна прокуратура след сигнал на служебния кабинет: Ремонтите на Граф Игнатиево заради F-16 са чисти

https://www.24chasa.bg/novini/article/10321506 www.24chasa.bg
Министър Георги Панайотов

Сделката за F-16  е чиста, на това основание военната прокуратура е отказала да образува предварително производство по два от сигналите за нарушения в главна дирекция "Инфраструктура на отбраната". Те бяха подадени през май от служебния военен министър Георги Панайотов. Именно той съобщава за решението на прокуратурата, информира БНР.

Панайотов поиска с встъпването на поста си да се направи проверка от Военната прокуратура и Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) на действията на „Инфраструктура на отбраната“ за периода между 2018 и 2019 г., както и за началото на 2020 г., когато министър бе Красимир Каракачанов.

Твърденията бяха, че има „индикации за корупция“ и, че 80% от поръчките за инфраструктурните проекти през 2020 г. са сключени с директно възлагане, без проучване на пазара. По тези поръчки са преведени 184 млн. лв., като те са за ремонт на инфраструктурата на авиобазата "Граф Игнатиево", за да може да приеме американските изтребители F-16.

След изнасянето на тази информация от служебния министър, директорът на „Инфраструктура на отбраната“ бе освободен, а други служители бяха наказани.

„Прокуратурата каза, че няма основание да образува предварително производство“, каза Георги Панайотов, но допълни, че все още се очаква становището на АДФИ.

От АДФИ пък обясняват пред БНР, че проверките се правят „съобразно административния капацитет на Агенцията“, но и подадените от МО сигнали не били приоритетни, тъй като за такива се считат сигналите идващи от Министерския съвет, финансовото министерство, прокуратурата и МВР.

„Техният капацитет очевидно не е позволил досега да бъдат извършени проверките. Предстои извършването им“, коментира Георги Панайотов.

Той каза също така, че Военна прокуратура все още не е отговорила на сигнала по проверката в Изпълнителна агенция „Военни клубове и военно-почивно дело“. Според служебното ръководство на МО, тази агенция не е възлагала инвеститорски контрол при ремонта на почивните бази в Созопол и Несебър.