Акад. Петрунов срещу президентското искане - не препоръчва връщане в училище

https://www.24chasa.bg/novini/article/10321522 www.24chasa.bg
Акад. Богдан Петрунов СНИМКА: Архив

Академик Богдан Петрунов, известен специалист по имунология, категорично не препоръчва връщането на децата в училище при сегашното положение в България с ковид. Положението действително е тревожно, заяви той в предаването "Говори сега" по БНТ.

Академикът поясни, че за големите ученици може да се препоръча ротация - да редуват връщане в училище и дистанционно обучение. За малките ученици от 1 до 4 клас това превключване ще е трудно, признава той.

Има изследвания във Франция, които показват, че при ротация е 12,5% вероятността да има епидемия. Когато децата са постоянно в клас, вероятността скача до 27%.

Акад. Петрунов се обяви и срещу още едно искане, което президентът Румен Радев постави днес на среща със служебните министри. Известният учен смята, че не трябва да има безплатни текстове  за коронавируса. "Който не иска да се ваксинира, да си плати. Не е редно обществото да плаща незнанието и нежеланието на някого, след като има безплатни ваксини", категоричен е академикът.

Той поясни, че не може да се смята за зелен сертификата тестът за броя на антитела. Не са важни те, а клетъчният имунитет, подчерта топ специалистът. Трябва да се престане с мантрата за антителата, призова той.

Акад. Петрунов поясни, че не може да се прави масово тест за т.нар. Т клетъчен имунитет, защото е висока цената му и изисква специалисти, които да го правят.

Той отново призова хората да се ваксинират срещу ковид.

Според него говоренето срещу ваксините трябва да бъде инкриминирано, защото тези хора са опасни за обществото.