Патриарх Неофит отправи обръщение за празника на Света Богородица - "Всех скорбящих радост"

https://www.24chasa.bg/novini/article/10321628 www.24chasa.bg
Негово светейшество Патриарх Неофит СНИМКА: Архив

Православната църква почита днес образа на Божията Майка Света Богородица - "Всех скорбящих радост", ден, който в Българската православна църква - Българска патриаршия, се отбелязва с молебен за здравето и благословението на децата с увреждания. Патриарх Неофит отправи обръщение за църковния празник, съобщиха от Българската патриаршия.

"Красив и особено скъп на Църквата е днешният празник на Пресвета Богородица: "Радост за всички скърбящи". Всяка година на този ден той отново и отново ни напомня да обръщаме духовния си взор към Небесната Всецарица и да търсим дълбоко в себе си радостта, която ни дава нашата вяра, дори и тогава, когато на пръв поглед това е трудно, когато страдаме с едно или друго физическо или душевно страдание. Всяко страдание е тежко изпитание както за страдащия, така и за неговите близки. Единствената истинска утеха в неизбежната тежест на страданията обаче е нашата спасителна вяра - вяра в Бога, в Неговата безгранична любов към света и човека, и в Неговата велика милост. Той, Който "заради нас и нашето спасение" стана човек, приемайки от Пречистата Своя майка нашата страдаща природа, може да утеши всекиго, който с вяра и чисто сърце пристъпва към нейния свят образ и проси силата на нейните молитви и небесно застъпничество", казва патриарх Неофит.

Негово светейшество отбелязва, че "Невъзможното за човеците е възможно за Бога" (Лука 18:27) - така от страниците на Светото Евангелие ни учи Сам Господ и ни призовава към вяра и чистота на живота и помислите ни, защото Бог "иска да се спасят всички човеци и да достигнат до познание на истината" (1 Тим. 2:4), иска и може да "отрие всяка сълза от очите" ни (Откр. 7:17), да ни дарува Своето спасение и вечен живот. Първа с това Божие обещание беше удостоена Пресвета Богородица - най-съвършеният плод на човешкия род за всички времена. След нея към същото сме призвани и всички ние, които се именуваме с името на нейния Син и наш Бог, и които се уповаваме на Неговата милост. "Искайте, и ще ви се даде; търсете, и ще намерите; хлопайте, и ще ви се отвори" (Мат. 7:7). Тази вечна истина, изречена от Спасителя към Неговите ученици, а чрез тях - и към всички нас, остава вярна и валидна и днес. Нека не забравяме свидетелството на Апостола на народите, Свети апостол Павел, който пише до коринтяните и казва: "Благословен да бъде Бог и Отец на Господа нашего Иисуса Христа, Отец на милосърдието и Бог на всяка утеха, Който ни утешава при всяка наша скръб" (2 Кор. 1:3-4).

"По молитвите и небесното застъпничество на Пренепорочната наша Владичица и Приснодева Богородица и на всички, просияли в светостта Свои угодници, Всещедрият Бог да милва и спасява всички нас и да ни дарува Своята утеха и спасение! Честит и благословен празник!", отправя благослов към вярващите патриарх Неофит.

За иконата можете да прочетете тук