Премиерът на Финландия: Решението на Ердоган за посланиците предизвиква съжаление

https://www.24chasa.bg/novini/article/10321752 www.24chasa.bg
Сана Марин СНИМКА: Ройтерс

Министър-председателката на Финландия Сана Марин окачестви решението на турския президент Реджеп Тайип Ердоган да нареди обявяване на 10 западни посланици за персона нон грата като "предизвикваща съжаление ситуация", предаде Асошиейтед прес.

В началото на седмицата посланиците на САЩ, Германия, Дания, Финландия, Франция, Нидерландия, Швеция, Канада, Норвегия и Нова Зеландия разпространиха в социалните мрежи изявление, в което призоваха за освобождаването на турския филантроп Осман Кавала, като заявиха, че продължаващият процес срещу него и арестът му хвърлят сянка върху демокрацията и върховенството на закона в Турция, предаде БТА.

Осман Кавала беше арестуван първоначално във връзка с протестите за парка Гези през 2013 г. Той бе оправдан по тези обвинения, но съдебното решение бе отменено, а обвиненията междувременно бяха разширени и сега включват шпионаж и опит за сваляне на правителството по време на опита за преврат през 2016 г. От четири години Кавала е в затвора без присъда, въпреки че освобождаването му беше разпоредено с решение на Европейския съд за правата на човека през декември 2019 г.

Пред финландската обществена телевизия YLE министър-председателката на Финландия Сана Марин обясни, че според Хелзинки решенията на Европейския съд за правата на човека трябва да се спазват и затова Финландия е призовала за освобождаването на Кавала.

Марин окачестви нареждането на президента Ердоган за обявяване на посланиците за персона нон грата като "грубо решение".

Ако дипломат бъде обявен за персона нон грата, това означава, че той няма право да остане в страната домакин. Посланиците, разпространили изявлението в подкрепа на Осман Кавала, бяха повикани за обяснение в турското външно министерство във вторник, припомня АП.

Министър-председателката на Финландия каза, че диалогът с турски официални представители продължава и че Хелзинки очаква допълнителна информация от Анкара преди "да прави заключения".

До днес следобед нито една от четирите северни държави не бе получила официална информация от турското външно министерство във връзка с техните посланици и статута им, отбелязва АП.

Министърът на външните работи на Дания Йепе Кофод каза снощи пред телевизия TV2, че е в тесен контакт с приятели и съюзници по този въпрос.

След изявлението на Ердоган вчера Държавният департамент на САЩ обяви, че е запознат с мярката и че опитва да изясни ситуацията с министерството на външните работи в Анкара.

Според изследователя Тони Аларанта от Финландския институт по международни отношения вероятната цел на Ердоган е била да отвлече вниманието от вътрешните проблеми на Турция и да накара привържениците на президента и на неговата Партия на справедливостта и развитието да вярват, че проблемите на страната идват от чужбина.

"Смятам, че в основата на нещата стои до голяма степен въпросът за вътрешната подкрепа за Ердоган, икономиката е в тежък спад, а турската лира се срива", коментира днес за финландската информационна агенция STT изследователят.

ТАСС цитира днес информация на турската агенция АНКА, според която дипломати в турското външно министерство са се опитали да разубедят президента Ердоган, но без успех. Според информацията на агенция АНКА заповедта на Ердоган е от 21 октомври. Въпреки това посланиците на 10-те западни държави до момента не са получили съответното уведомление от турското външно министерство.