Представителят на СЗО: 3 пъти повече починали българи до края на 2021

https://www.24chasa.bg/novini/article/10321790 www.24chasa.bg
Д-р Скендер Сила КАДЪР: NOVA

Предизвикателствата, пред които е изправен светът днес, и възможните решения бяха във фокуса на изказванията на представителите на агенциите на ООН у нас по време на онлайн дискусия "Семейството на ООН на 76 години".

Скендер Сила, представител на СЗО в България, посочи, че отбелязваме годишнината на ООН през втората година от пандемията от COVID-19. Хора умират, а не трябва, коментира той. В България има двойно увеличение на смъртните случаи досега през втората година от пандемията в сравнение с първата година, каза представителят на СЗО. За съжаление, 

този брой може да бъде утроен до края на годината.

Това действително е много тъжно, болезнено и трагично. Това не трябваше да се случва, защото имаме безопасни и ефективни ваксини, допълни той.

Скендер Сила отбеляза, че имаме инструменти да ограничим смъртните случаи и да ги сведем до много ниски нива, и посъветва хората да продължат да се пазят, като се ваксинират, носят маски, спазват дистанция и си мият ръцете. Той посочи, че COVID-19 също ни напомня за силата на имунизацията, както и че няма никакво здраве без психично здраве.

По думите му, пандемията не трябва да бъде политизирана. Имаме само един враг сега - това е вирусът, каза Скендер Сила. Той отбеляза, че на международно ниво има планове да се направи т.нар. международен договор за борба с бъдещи пандемии.

Представителят на СЗО у нас посочи също, че много млади хора пушат, пият и се хранят нездравословно. В България повече от 17 хиляди души умират преждевременно всяка година от болести, причинени от тютюнопушене, отбеляза той.

Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България, открои пандемията, климатичните промени и нарастващата бедност и неравенство сред предизвикателствата днес. Тя отбеляза, че УНИЦЕФ работи в повече от 190 страни, за да гарантира, че всички деца имат еднакви възможности в живота, качество на образование, достъп до здравеопазване и защита, когато имат нужда. Кристина де Бройн отбеляза, че в България са се фокусирали върху защитата на деца от насилие, отпадане от училище, достъпа на деца с увреждания и изграждането на съвременни дигитални умения.

Пандемията от COVID-19 има огромно въздействие върху децата, каза тя. По думите й,

въздействието от затварянето на училищата е значително.

Кристина де Бройн отбеляза, че училищата са много повече от сграда. Нарастващата изолация има въздействие върху психичното здраве на децата, допълни тя.

Радослав Стаменков, ръководител на Международната организация по миграция /МОМ/ в България, отбеляза, че най-голямото предизвикателство по време на пандемията е било рестрикцията от движение. Той посочи, че миграцията не е феномен, тя е средство за оцеляване, най-старият известен на човечеството начин за борба с бедността. Вирусът постави на изпитание нашата способност да реагираме на бедствия като общности, да се грижим едни за други и да обединим усилия, всички, в името на това да живеем по-добре и да бъдем в безопасност, посочи Стаменков. Той отбеляза, че във времена на криза мигрантите играят важна роля като образовани хора в откриването на лекарства и ваксини срещу болестта. Стаменков посочи, че МОМ е подпомогнала над 140 държави в борбата с пандемията чрез разполагане на мобилни станции за вода и миене на ръцете и мобилизиране на медицински персонал за тестове и ваксинация на населението в труднодостъпни райони.

Посланик Христо Георгиев, главен секретар на Националната комисия за ЮНЕСКО за България, отбеляза, че ЮНЕСКО е с най-широка популярност сред специализираните агенции на ООН. Той открои четири главни черти на ЮНЕСКО, сред които: да изгради мира в ума на хората, да предусети развитието на човечеството - да бъде

нещо като "съвременна Касандра",

да изгради международната правна рамка и да бъде поле за културното, научното и образователното сътрудничество. На предстоящата генерална конференция ще бъде приета една много важна препоръка - за етичните аспекти на изкуствения интелект, отбеляза той.

Дискусията се осъществява с медийната подкрепа на БТА, а модератор е генералният директор на БТА Кирил Вълчев.