Как да излезем от COVID кризата - отговорите на Радев, Герджиков, Панов и Карадайъ

https://www.24chasa.bg/novini/article/10321830 www.24chasa.bg
Президентът Румен Радев на среща със служебните министри. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

"24 часа" поиска мнението за излизане от тежката ситуация с коронавируса на 4-имата водещи според социолозите кандидати за президент. Вижте техните отговори надолу: 

Радев: Мерките да се обявяват рано

В ролята на премиер влезе в неделя президентът и кандидат за втори мандат Румен Радев. И свика част от служебните министри на съвещание, което бе пряко прожектирано в социалните мрежи, за да обяви своите виждания как трябва да се бори COVID. А самият премиер Стефан Янев не можа да присъства по неясни причини, въпреки че бил поканен.

Съвещанието бе обявено в събота късно вечерта, след като в петък “24 часа” поиска от четиримата водещи кандидати за държавен глава - Радев, Анастас Герджиков, Мустафа Карадайъ и Лозан Панов, да чуе тяхното мнение какво трябва да направи държавата. 

С костюми и папки в ръка петима членове на правителството - вицетата Бойко Рашков и Гълъб Донев, здравният Стойчо Кацаров, образователният Николай Денков и финансовият Валери Белчев, се наредиха малко преди 12 ч в залата на президентството. В уговорения за срещата час първа през вратата влезе вицепрезидентката Илияна Йотова, последвана от Радев, който набързо се ръкува с изглеждащите нервни министри и с шефа на здравната каса Петко Салчев.

След кратко описание на ситуацията в страната - високия брой на заболели и починали, задъхващите се болници и ниското ниво на ваксинация, президентът обяви: Разбирам, че алтернативите пред служебното правителство бяха или да затвори напълно държавата по примера на предишните управляващи, или да приложи гъвкав и отворен подход. Подкрепих вашето виждане за съхраняване на социалната и икономическата активност чрез сертификат или тест, защото считам, че

затварянето на

държавата е

крайна мярка

Още помним изгонването на хората от градинките, блокадата на градовете, щетите за икономиката, пълното умиране на социалния и културния живот, от които все още не можем да се възстановим. Той критикува предишното управление, защото насадило трайно недоверие към ваксините, но и кандидатите за двата вота - и партии, и личности, че се възползват от ситуацията, за да истеризират, спекулират и да искат оставките на министрите, “без да имат смелостта да предложат алтернатива или дългосрочно решение, защото те броят гласове”.

Начинът за въвеждане на тези мерки обаче търпи критика, на хората не беше дадено време да се адаптират към тях. Това предизвика стрес и възмущение сред тях, смъмри със следващите си думи министрите Радев. След което поиска отговори на въпроси, които прочел в социалните мрежи - защо децата отново учат дистанционно, защо тестовете са скъпи, а за антитела не се издава сертификат.

Очаквам ясен отговор и указания към личните лекари и болниците за хората с различни заболявания. Все още остава въпросът и за пълноценния контрол върху мерките. Те трябва да бъдат пропорционални и да изключват дискриминация,

ваксинирането в

никакъв случай

не трябва

да бъде

принудителен акт,

настоя Радев. И не пропусна да благодари на медиците за усилията им.

Последваха обясненията на министрите. Първи бе Стойчо Кацаров, който отчете как се е разбрал с шефовете на болници да не разкарват пациентите, да си помагат с персонал и пр.

Въвеждането на зеления сертификат и задължителното тестване в никакъв случай не са грешка. Локдаунът не води до трайно решение на проблема. Той ще прекъсне епидемичната верига и ще намали болните, но за кратко. Подходът, който сме възприели, освен че е щадящ към икономиката и към живота на хората, може да доведе до трайно решение, защити мерките си министърът. И добави, че до 10 дни можел да върне учениците в клас.

Трябва да се подходи на етапи. Първо да се предприеме завръщането на децата от 1-и до 4-и клас. Бихме могли да осигурим тестове. Докато съм здравен министър, няма да позволя да се бърка в носовете на деца. Има тестове тип близалки или с отделяне на слюнка, които са безопасни. Това би могло да осигури безопасна среда, защото така децата ще се тестват преди клас и ако дете е положително, няма да се карантинира цялата паралелка, обясни Кацаров.

А финансовият Белчев веднага му обеща да не пести нито стотинка, за да може децата да ходят здрави на училище.

Социалният Гълъб Донев пък разказа, че родителите на деца до 14 г. получават помощ, докато училището е онлайн. За едно дете се дават 650 лв. за месец, а за две и повече - 975 лв.

Имаше изказвания и опасения, че така ще се засегнат правата на труд, но не, така не се засягат правата на труд. Тези мерки са временни и съответно при по-ниски нива на заболеваемост, те ще бъдат върнати към нормалния начин на живот, защити мерките и Донев.

Най-много

10 лв. ще струва

тестът за COVID

от тази седмица, обяви здравният министър Кацаров.

Последваха нови въпроси, този път от Илияна Йотова.

Предвиждате ли в процеса на ваксиниране да възобновите системата, която беше по-добрата, в която с предимство се ваксинираха възрастни хора и медици, защото това безпардонно бе прекъснато през февруари и бе създаден този хаос с ваксинирането? Имаше много сериозен недостиг на лекарства при една от вълните, сега каква е ситуацията?, включи се вицепрезиденката, а Кацаров ѝ отвърна, че личните лекари са били задължени от понеделник до четвъртък да имунизират главно възрастни, но в момента всеки желаещ може да го направи веднага.

Последва нова атака от Радев. Защо тогава не се признават антителата на хора, които са изкарали вируса, запита той. Последва дълго обяснение от Кацаров, че антителата не са гаранция, че хората са прекарали заразата, но той все пак води разговори с учени по темата.

В държави като Австрия и Швеция е приложен подобен подход, ще ви помоля да го проучите, настоя заповедно Радев.

Лекарите да не си броят часовете, за да си гарантират заплащането, бе следващото нареждане от президента.

Следващия месец всички специалисти на първа линия, независимо от ранга им, ще получат 1200 лв. нето при пълен работен месец, увери го шефът на НЗОК Петко Салчев.

Как ще се осигурят плановите операции и профилактичните прегледи?, пак попита Радев.

Те засега не са спрени. Обсъждахме да не бъдат спирани за всички, а индивидуално - тоест да може да го направи всяка болница, която прецени, че вече няма капацитет, отвърна му Кацаров. И увери, че нямало опасност да се появи липса на лекарства срещу коронавируса, защото били набавени още през лятото. Министърът припомни, че правителството поръчва и моноклонални антитела, които са алтернативно лечение.

Как ще се организира контролът? Трябва да е сериозен, иначе мерките ще бъдат компрометирани, продължи с въпросите Радев.

Имаме готовност да участваме в съвместни екипи не само с представители на местните РЗИ, но и от БАБХ и други контролни органи, увери го вътрешният министър Бойко Рашков.

След което едночасовото превъплъщение на президента в премиер приключи.

Проф. Анастас Герджиков: Трябва да възстановим НОЩ и да говорим откровено

“Служебният кабинет и президентът Румен Радев закъсняха много. Пропуснаха по-спокойните летни месеци, в които трябваше да се проведе мащабна кампания за ваксиниране. И сега отново здравната система е на ръба. Очевидно е, че правителството не може да се справи със здравната криза”, коментира кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков пред “24 часа”.

“Изискването за зелен сертификат е възможно само при висока степен на ваксиниране. Правителството, назначено от Румен Радев, не направи нищо за шест месеца за повишаване процента на ваксинирани и тази заповед изглежда сякаш е за друга държава. За пореден път се

прокара

разделителна

линия

между българските граждани. След като бяха противопоставяни по улиците и площадите на България по политически причини, днес сме на прага на противопоставянето на ваксинираните срещу неваксинираните. Това е абсурдно. В някои от разпоредбите и заповедите на министрите има явна дискриминация на определени обществени групи спрямо други. Мерките, които се предлагат и се прилагат, са недобре осмислени, на моменти противоречащи си и са плод на паника, а не плод на обмислена стратегия.

Мерките трябва да бъдат преосмислени и съгласувани със засегнатите страни, както и да се предвидят сериозни компенсации за тези сектори, преди ограниченията да бъдат въведени. А заповедта на здравния министър означава, че цели сектори на икономиката ще спрат работа. Бездействието на правителството е престъпно, а действията му ще оставят хиляди българи без доходи в най-тежките зимни месеци”, критикува Герджиков противоепидемичните действия на служебния кабинет.

“За излизане от COVID кризата трябват стратегически и решителни действия, а не работа на парче. Трябва да се направи наистина сериозен и дълбочинен анализ на ситуацията, да се почерпи от опита на предишното правителство. Необходимо е да се организира незабавна среща разговор с най-изтъкнатите специалисти, които могат да помогнат с експертизата си и да предложат качествени и резултатни решения за овладяване на пандемията. Трябва да се възстанови дейността на Националния оперативен щаб за справяне със ситуацията с коронавируса и внимателно да се анализират данните за заболеваемостта, проблемите в здравната система, на които трябва да се търсят спешни решения, и

държавата

да гарантира

лечение за всеки

пациент. В бързи срокове трябва да се изработи план-график за справяне с кризата, който да не е само на хартия, а реално да се изпълнява. Информационната кампания, ако въобще е имало такава, се е провалила. Затова трябва да се подходи по изцяло нов начин към хората. Да има ежедневен и откровен разговор, за да можем да спечелим доверието им. Няма нищо по-важно от здравето и живота на хората и управляващи, и политици трябва да поемат своята отговорност в тази тежка ситуация”, описа Герджиков визията си.

Лозан Панов: Рязко наказахме децата с мерките

“Нарушение на социалния мир”, така кандидатът за президент, подкрепен от “Демократична България”, Лозан Панов определи новоналожените COVID мерки. Според него допускането на заведения, молове, мероприятия на закрито само на хора със зелените сертификати е твърде рязко наложено от властите, а най-потърпевши са децата, защото са спрени от училище.

“Правилата сега стоят много рязко, но ако се въвеждаха постепенно, в момента ситуацията щеше да изглежда по много по-различен начин. Нямаше кампания, нямаше информация, а това е нормалната комуникация между този, който управлява, и този, който живее и иска да се грижи също за другите”, коментира той мерките пред БНТ. Панов единствен от водещите претенденти в битката за президентския пост отказа да отговори на въпросите на “24 часа”.

“Отново дойде COVID и ни постави в положение, все едно че 2 години не се е случвало нищо. Имаше момент, в който президент и премиер не си разговаряха по темата. Имаше дори обвинения по управлението на кризата. Сега вече 7 месеца се случва същото. Все едно не сме си научили уроците. Виждаме мерки, които са прекалено закъснели, и хората са напълно основателни в своя гняв. Те не са виновни затова, че дълго време не е имало разяснителна кампания. Факт е, че България е с най-малко ваксинирани лица и съответно с най-голяма смъртност. Това е сериозен проблем. Да не плашим хората, но няма как да ги изненадаме в последния момент с някакви мерки, които им създават не неудобство, а рискове, които касаят цялото семейство”, обясни още Панов.

Като наказание за децата определи той спирането на учениците от присъствена форма на обучение. Предупреди, че цяло поколение българчета е застрашено от неграмотност. “В момента наказваме децата. Във Франция точно тази категория малка група важни за нас части от обществото трябва да учат, ако искаме да помогнем на всички и на родителите. Ако още една година онлайн се обучават децата, докъде ще стигнем? До едни функционално неграмотни български граждани, които след 10 години отново ще гласуват и отново няма да разберат защо е важно например да се ваксинират. Защо е важно да си носиш маската и да спазваш правилата”, разясни кандидатът пред БНТ.

Мустафа Карадайъ: Не можем да излезем без партиен консенсус

Единството на нацията може да ни преведе през кризите в страната. Тази позиция застъпи кандидатът за президент на ДПС Мустафа Карадайъ.

Според него обаче това

не може да стане

без партиите да

постигнат

консенсус

по националните въпроси. До това пък можело да се стигне именно на Консултативен съвет при президента, който в последните години рядко се свиквал.

“Конституцията е отредила основна роля на президентската институция чрез Консултативният съвет за национална сигурност. Там присъстват всичките власти и парламентарно представени сили, и там е полето да се постигне съгласие за преодоляването на кризите”, казва Карадайъ.

Ключова за приключването на кризата с COVID-19 е ваксинацията, е друга от тезите на лидера на ДПС.

Карадайъ бе един от първите политически лидери, които се ваксинираха у нас. Още в средата на април, Карадайъ публикува снимка в личния си фейсбук как медицинска сестра му поставя втора доза.

“Аз се

ваксинирах.

Ваксинирайте

се и вие!”, призова той. Карадайъ бе и от малцината депутати, които не сваляха маската от лицето си през 45-ия и 46-ия парламенти, за да дава личен пример на хората как да се пазят.

Липсата на активна ваксинация и доверие в институциите, лошата подготовка на болничните заведения са сред основния проблем да се стигне до тази ситуация в пандемията, смята кандидатът за президент на ДПС.

“Затова сме на това дередже. Тези хора нямат отношение дори към здравето и живота на българските граждани, а искат да заемат първите постове в най-важните институции на страната - президент, министър-председател, министър. С какво достойнство днес, когато сме стигнали до ситуацията СЗО да алармира, че в България смъртността е най-висока в света, те се тупат в гърдите, че са предприемали мерки. Какви мерки са предприели? Резултатите сами говорят”, нападна Карадайъ политическите си опоненти.