Германия благослови огради по границите

https://www.24chasa.bg/novini/article/10322157 www.24chasa.bg
Германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер СНИМКА: Ройтерс

Германският министър на вътрешните работи Хорст Зеехофер нарече "легитимно" желанието на страни от Европейския съюз да защитават границите си на фона на масовия наплив на мигранти, предаде Франс прес.

Агенцията припомня, че вътрешните министри на 12 държави от ЕС - България, Австрия, Кипър, Дания, Естония, Гърция, Унгария, Литва, Латвия, Полша, Чехия и Словакия - писаха в писмо до Европейската комисия от 7 октомври с искане тя да финансира строителството на гранични огради. В петък председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен обаче каза, че ЕС няма да финансира изграждането на стени и огради от бодлива тел по своите граници.

"Изглежда ни легитимно да бъде защитавана външната граница (на ЕС), така че да бъдат възпрепятствани нелегалните преминавания", казва Зеехофер пред днешното издание на германския вестник "Билд", попитан за решението на Полша да издигне ограда от бодлива тел по границата си с Беларус.

Хиляди мигранти, повечето от които от Близкия изток, опитаха да влязат в Полша от Беларус през последните два месеца. ЕС подозира, че режимът в Минск умишлено предизвиква миграционния натиск като ответна мярка за наложените му от съюза санкции заради потушаването на протестите срещу преизбирането на президента Александър Лукашенко.

Зеехофер казва още пред "Билд", че контролът по границата на Германия с Полша ще бъде засилен. За целта германската полиция вече е разположила 800 свои служители по границата.

Около 5700 човека са влезли незаконно в Германия от Полша от началото на тази година, сочат данни на германското министерство на вътрешните работи.

Миналата седмица германският вътрешен министър писа до полския си колега Мариуш Камински с предложение за съвместни патрули по общата граница на фона на засилващия се миграционен натиск. Полша ще окаже "пълна подкрепа" на такива мерки, му отговори Камински, припомня АФП.