Южна Италия - новата врата на нелегалните мигранти към Европа

https://www.24chasa.bg/novini/article/10322220 www.24chasa.bg
Мигранти СНИМКА: Ройтерс

Южна Италия се превръща с бързи темпове в новата гореща точка на нелегалната миграция към Европа според съобщения в италиански медии. В тях се посочва, че по-специално става дума за намиращата се на върха на Ботуша област Калабрия, която все повече се превръща в оживена врата към Европейския съюз, предаде ДПА.

Дотук през тази година в калабрийския град Рочела Йоника и околните общини са пристигнали около 7000 мигранти - три пъти повече в сравнение с миналата година, съобщава италианският всекидневник "Република".

Според други италиански медии все повече мигранти предпочитат да изберат пътя от Египет или Турция към Калабрия вместо по-краткия маршрут по море от Либия до италианския остров Лампедуза, по който рискуват да бъдат спрени от либийската брегова охрана.

Местните власти подчертаха, че не разполагат с нужната инфраструктура, за да посрещнат по-голям наплив на мигранти.

"Рочела направи много, но не може да направи невъзможното", каза кметът Виторио Дзито, цитиран от агенция АНСА.

Според АНСА в събота в Рочела Йоника е пристигнала рибарска лодка с почти 330 мигранти. Също в събота организацията "Лекари без граници" е спасила около 300 бедстващи мигранти при различни операции в централната част на Средиземно море.

Сред спасените има много жени и деца, обяви организацията днес и добави, че спасените са открити в носещи се по морето гумени и дървени лодки.