Доц. Михаил Околийски, СЗО: Ваксиналното покритие при учителите е 30%

https://www.24chasa.bg/novini/article/10322323 www.24chasa.bg

Ваксиналното покритие при учителите е около 30%.Защо учителите и медиците не се ваксинират? Това попита риторично в студиото на БНТ доц. Михаил Околийски, представител на СЗО в България. Според него има различни механизми, които да се приложат по тази въпрос. 

"Във всички други страни, които даваме пример за добри практики, децата се тестват два пъти седмично. Това е една от комплексните мерки, които трябва да се вземат", каза още той.

Според него доколко са ефикасни новите противоепидемични мерки, ще си проличи в бъдеще.

"Ако това е начин да овладеем пандемията, значи са добра идея. Служебният кабинет взе решение, което е правилно, може би е закъсняло. Хората, които се ваксинират на дневна база скочи три пъти. Ако това се случваше от началото на пандемията, сега щяхме да махаме маските и да се връщаме по стадионите",  каза още доц. Околийски.

По думите му имаме да извървим много голям път към цивилизоваността на западните страни, където превенцията е на първо място. 

"Виждаме над 13% положителните проби, над 7000 човека в болници, но въпреки това смятаме, че това не ни касае. Това е някакъв защитен механизъм, който ни предпазва да не развие някакво депресивно разстройство. Ние сме проваляме в това да обясним на хората защо да вземат това важно решение", добави още той.

По отношение на зелените сертификати доц. Околийски заяви, че сме уникална държава в нерационалното си поведение.

"Да предпочиташ да влезеш в огромен риск да вземеш фалшив сертификат. Ако това продължи, може да има проблеми с признаването на сертификатите ни при пътуване с Европа", предупреди той.