Китай обяви 39 нови случая на коронавирус днес, затяга мерките

https://www.24chasa.bg/novini/article/10323351 www.24chasa.bg
Ковид-19 СНИМКА: Пиксабей

Китайските власти наложиха днес карантини на част от населението на северните провинции заради нов скок в случаите на КОВИД-19 - стотина дни преди зимните Олимпийски игри в Пекин, предава Франс прес, цитирана от БТА..

Китай съобщава за 39 нови случая днес, повечето предизвикани от пътуванията на група заразени туристи. Цифрите може би изглеждат нищожни в сравнение с всекидневните данни, идващи от различни части на света, но те карат властите да удвоят бдителността си, тъй като страната се готви да посрещне зимните Олимпийски игри, започващи на 4 февруари.

Открито наскоро епидемично огнище в северния регион Вътрешна Монголия е виновно за над сто случая, установени от миналата седмица до днес. Китайските власти, водещи политика на "нулева толерантност" спрямо вируса, реагираха бързо с рестрикции и кампании за масово тестване в засегнатите области.

В Пекин бе отложен до второ нареждане маратон, в който трябваше идната неделя да участват близо 30 000 бегачи. Маратонът в централния град Ухан - първият на планетата, поразен от вируса, с 26 000 участници миналата неделя, също бе отменен в последния момент по същите съображения.

Пекинското кметство препоръча на жителите да избягват пътувания извън града, ако не са крайно необходими, също и масовите събирания.
Всеки пристигащ в столицата от региони с регистрирани случаи на КОВИД-19 трябва да представи негативен тест за новия патоген.

Полицията информира днес за три нови разследвания за предполагаеми нарушения на санитарните правила.

Днес в окръг Еджин, Вътрешна Монголия, започна двуседмична карантина за около 35 000 местни жители. В Ланчжоу, столица на северозападната провинция Гансу, спряха да се движат автобусите и такситата, затворени бяха част от туристическите обекти.

Властите обявиха, че се отменят насрочените за неделя организирани екскурзии в пет зони, където са открити случаи на КОВИД-19, включително Пекин.