Facebook позволявал на политици да нарушават правилата за публикуване на новини

https://www.24chasa.bg/novini/article/10324414 www.24chasa.bg
СНИМКА: Pixabay

Ръководството на корпорация Facebook се е намесвало в работата на едноименната социална мрежа, предоставяйки на политици привилегировано положение при публикуването на постове, въпреки собствените си правила. В своя публикация вестник The Financial Times се позовава на извадки от разследване на Facebook Papers, базирано на показанията на Франсис Хоугън - бивша служителка на компанията.

Според изданието, ръководството на Facebook се е намесвало в работата на социалната мрежа, позволявайки на американски политици и звезди от шоубизнеса да публикуват без ограничения, каквото пожелаят, предава БГНЕС.

През юни порталът Verge съобщи, че сега компанията възнамерява да промени подхода към модернизиране на съобщенията, след като ограничи достъпа на бившия американски президент Доналд Тръмп до социалната мрежа. Facebook заяви, че ще отмени изключенията за политици.

През септември вестник The Wall Street Journal, след като проучи няколко вътрешни документа на компанията, съобщи, че системата за контрол на публикациите в социалната мрежа Facebook позволява на някои потребители с голяма аудитория да качват материали, които нарушават правилата на общността.

Такива публикации най-често оставали незабелязани от модераторите.