Пет поколения майки и дъщери търсят по-добър живот

https://www.24chasa.bg/novini/article/10324528 www.24chasa.bg

Дебютен роман на Габриела Гарсия - дете на кубински

и мексикански емигранти

Още от "Сиела" - преди Хелоуин - какъв е блясъкът на черната усмивка и една стопляща история как да започнеш живота си начисто

Дебютният роман на Габриела Гарсия “За жените и солта” (ИК “Сиела”) е деликатен разказ за взаимоотношенията между пет поколения майки и дъщери в търсене на по-добър живот. На български език за пръв път ще зазвучи писателският ѝ глас. Силна и безкомпромисна, докосващо поетична и динамична, “За жените и солта” е семейна история за насилие, зависимости и саможертва. 

Гарсия, която е дъщеря на кубински и мексикански емигранти, води читателите през поредица от преплетени истории, които разказват за взаимоотношенията между пет поколения майки и дъщери от латиноамерикански произход.

Куба, 1870 г. В бунтовно за острова време Мария-Исабел е единствената жена, работеща заедно с мъжете в една от тютюневите фабрики. Тя се влюбва в четеца на книги, от чиято уста до работниците достигат призивите за свобода, равенство и справедливост.

В наши дни в Маями. Джанет се бори с пристрастяването си към наркотици и с несигурността коя е и къде е мястото ѝ в този свят. В живота ѝ случайно се появява малко момиче, чиято майка е арестувана от имиграционните. Самата Джанет е дъщеря на кубински имигранти, но не познава добре историята на семейството си. От края на XIX век през революцията на Кастро до днес, когато Куба се опитва да намери новото си лице, а американската мечта все още привлича отчаяните хора към своите брегове, “За жените и солта” ни прави част от съдбата на няколко поколения.

Романът на Габриела Гарсия говори с гласовете на жените от миналото и настоящето, баби, майки, дъщери, кубинки, салвадорки… Жени, прекосяващи граници, за да дадат шанс за по-добър живот на децата си. Жени, носещи по кожата си спомена за любов, предателства и болка, и усещащи по устните си вкуса на солта от сълзите си, вкуса на морето...

Написан в традицията на най-добрите латиноамерикански автори като Исабел Алиенде, “За жените и солта” преплита историческите събития с личния избор и поставя важни въпроси: за семейните тайни и за случайността, на която сме подвластни всички.

Как блести

черна усмивка

Древно имение от епохата Хеян е изоставено… Основите му лежат върху костите на отдавна погребана невеста...

Новелата “Блясъкът на черната усмивка” от Касандра Коу (ИК “Сиела”) елегантно интерпретира класическата история за обитаваните от духове къщи. Наред с ужаса и фантастичните ситуации, творбата е не само страховито литературно преживяване. Хорърът умело съчетава стандартните жанрови прийоми с естетиката на японския фолклор.

Стопляща сърцето история

за шанса да започнеш живота си

на чисто

Красива история с аромат на чай от бестселъровата авторка се появява на пазара.

След като успя да изкуши българските читатели с чувството си за хумор и изящен стил в романа “Пролетно изкушение”, писателката Мили Джонсън ги ани сред страниците на нова сърцата история. “Чайната на ъгъла” (ИК “Сиела”) е топъл разказ за съпричастността и надеждата, в която трима непознати и объркани души откриват пътя към себе си.

В деня на погребението на съпруга си Карла разбира две неща. Че бракът ѝ е невалиден, защото мъжът, когото е вярвала, че обича, така и не се е развел с бившата си жена. И че е планирал да я напусне. Сама и изгубила всичко, тя трябва да намери сили да продължи.

Когато компанията на Уил фалира, той вярва, че с помощта на съпругата си ще може да започне отново. Но греши – жена му не иска да има нищо общо със “загубеняк” като него.

Всичко, което Моли иска, е да изживее старините си на спокойствие, но синът ѝ се опитва да я накара да отиде в старчески дом, за да си присвои дома ѝ. Желанието ѝ да се бори постепенно я напуска, но тогава бившият ѝ мъж, когото не е виждала от години, звъни на вратата ѝ и я моли за прошка.

Kaрла, Моли и Уил ще се срещнат в “Чайната на ъгъла”. Място, където всеки е добре дошъл. Място, което лекува разбити сърца.

Мили Джонсън успява да избяга от познатия сюжет и да създаде свежа и оплетена история с противоречиви герои – понякога трудни за преглъщане, понякога симпатични и така близки до нас самите.

Тиха и топла история, “Чайната на ъгъла” от Мили Джонсън е в духа на творбите на Ребека Рейзин и Джули Каплин. Вълнуваща книга за любовта и приятелството, която носи втори шанс да започнеш на чисто с живота.

Класация на издателството