БЕХ плаща дълг от 121 млн. лв. на столичното парно, иска го в холдинга (Видео)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10324553 www.24chasa.bg

До часове се очаква БЕХ да вземе решение за погасяване на дълга на столичната топлофикация към "Булгаргаз", който е  121 млн. лв. Това съобщиха на брифинг зам.-министърът на енергетиката Мирослав Дамянов, шефовете на БЕХ и на "Булгаргаз" Валентин Николов и Николай Павлов. 

Николов  обяви, че за пореден път енергийния холдинг цедира дългове на столичното парно към "Булгаргаз", изброи ги по години от 2009 г., когато се започва с цесия за 214 млн. лв., за да се стигне до дълг на "Топлофикация-София" към холдинга от 719,4 млн. лв., без последните 121 млн. лв. 

СНИМКИ: Йордан Симеонов
СНИМКИ: Йордан Симеонов

Зам.-министърът Мирослав Дамянов заяви, че не са искали да дават този брифинг, не искали военни действия със столичната топлофикация и с общината. Само че изявленията днес, че "Булгаргаз" е лихвар, че договорите били феодални излизали извън добрата търговска практика и не отговаряли на истината. 

Валентин Николов
Валентин Николов

Той обяви, че проблемът с дълговете на топлофикацията не е нещо ново и не е от вчера.  Лихвите  по дълговете се начисляват според постановление на МС от 2014 г. и според еврорегламент. Плащането за забава е такова, каквото и столичната топлофикация начислява на клиентите си, поясни пък Николай Павлов.  Договорът на това дружество с "Булгаргаз" е такова, каквито се контрактите и на другите клиенти на газовата компания, каза още шефът й и попита къде е феодализмът. Павлов напомни, че на пазара има и други търговци на газ.

Зам.-министърът на енергетиката Мирослав Дамянов
Зам.-министърът на енергетиката Мирослав Дамянов

Цедирането на дълга е единствения начин да бъде платен авансово природният газ за ноември на "Газпром" и така на се бъде създаден риск за цялата държава, смята ръководството на държавната енергетика. 

Николай Павлов
Николай Павлов

Дълго хронично забовялане, нарече състоянието на столичната топлофикация шефът на БЕХ Валентин Николов. Плащането на този дълг нямало да реши проблема. След като столичната община е собственик на това дружество, можеше да му даде заем, с който да погаси дълга си, а не да го прави холдингът, заяви още той.

БЕХ ще предложи на министерството  да се създаде  работна група между ведомството, холдинга, топлофикацията и "Булгаргаз" с инициатива БЕХ да влезе като собственик  в дружеството. Николов съобщи, че печалбата на холдинга за шестте месеца е над 700 млн., при 144 млн. лв. през миналата година, и че той има силата да направи инвестициите в столичното парно, след като общината толкова години не го прави.  Николов смята, че не е обосновано да "продължаваме да цедираме задължения само и само да спасяваме някого, който не инвестира".