МОСВ с допълнителен мониторинг от 7 пункта край затъналия „Vera Su”

https://www.24chasa.bg/novini/article/10324617 www.24chasa.bg
Заседналият край скалите на „Яйлата” кораб „Vera Su”

Допълнителен площен мониторинг от 7 пункта в района на заседналия кораб „Vera Su“ се извършва днес, с оглед оценката на състоянието на морските води и проследяване на потенциалното въздействие от дейностите по спасителната операция, съобщават от Министреството на околната среда и водите (МОСВ).

 Пунктовете са съобразени с посоката на преобладаващото морско течение. Разположението им позволява проследяване на потенциално въздействие върху морската околна среда в по-дългосрочен план чрез провеждане на периодични моделирани изследвания на крайбрежните морски води.

Продължава и ежедневният мониторинг от бреговия пункт на 60 метра южно от заседналия кораб. Наблюдаващите екипи на МОСВ са установили видимо белезникаво замътняване на водите в района на носа на кораба. За констатацията е уведомена незабавно ИА „Морска администрация“ за предприемане на мерки и недопускане на замърсяване на морската вода до приключване на акцията.

Наблюдението върху хода на спасителната операция потвърждава, че с приключване на действията по разтоварването на кораба постепенно ще бъде елиминиран рискът от замърсяване на морските води, съобщават още от министерството..

Екипите на МОСВ продължават всекидневно да следят на място състоянието на водите в Черно море в непосредствена близост до заседналия кораб „Vera Su“ с цел проследяване на операцията по претоварване на кораба.