Няма глобени в първия ден с проверки за зелени сертификати

https://www.24chasa.bg/novini/article/10324757 www.24chasa.bg
СНИМКА: Йордан Симеонов

МВР и РЗИ започнаха с масови проверки за зелени сертификати. Днес изтече гратисният срок, който беше даден на бизнеса, за да се подготви, и властите започнаха да глобяват, предава БНТ.

По време на проверките в София и Пловдив нямаше глобени, но моловете са полупразни. Голям проблем се явява това, че охраната на търговските центрове няма право да иска лични карти и така може да се злоупотребява и да се влиза с чужди сертификати.

В София проверките за сертификати в моловете започнаха по обяд. Проверяваха се както служители, така и клиенти.

"Проверени са магазините, включително и над 300 квадрата, лицата бяха с необходимите ковид сертификати", каза Весела Крумова от СРЗИ.

На входа на един от молове отново възникна въпросът могат ли охранителите да изискват лични карти. След като ги попитахме как разбират дали няма опити за злоупотреби, охраната все пак започна да изисква и документ за самоличност.

Новите изисквания за работа се оказаха сериозна пречка за хората, които не искат да се ваксинират.

Най-вероятно именно липсата на служители е причината някои от магазините в мола все още да са затворени, на други имаше бележки, че магазините ще отворят след 10 минути. В Пловдив ситуацията беше подобна- от сутринта пред търговските центрове се извиха огромни опашки от служители. На много от тях фирмите засега поемат разходите за тестове. Заради периодични сривове в информационната система хората чаках с часове, за да влязат на работа.

"Към момента с приоритет все още са служителите, за да могат да отворят своите обекти. Преценихме, че в утрешния ден ще стартира лабораторията с още един час предварително, за да може да обслужи всички, които трябва да минат през пункта.

От ръководството на моловете се чудеха дали да допускат хора, които отиват до дрогерии и банкови офиси без да представят нужните документи. Защото после е трудно да се проследи точно къде отиват. Друга важна подробност, която трябва да знаят клиентите е, че те нямат право да сядат в заведение без да имат сертификат, дори масите да са на открито.