Костадин Ангелов: Тестове "близалка" за деца, 13 млн. лв. и "наша фирма"?

https://www.24chasa.bg/novini/article/10324849 www.24chasa.bg
Костадин Ангелов

"Тестове "близалка" за деца, 13 милиона лева и "наша фирма"? Преди малко получих много любопитен сигнал (прилагам снимка на писмото).

Той е свързан с обявената по-рано информация, че България ще купи тестове “близалка” за 13 милиона лв., за изследване на деца преди да влязат в класните стаи". Това написа във фейсбук бившият здравен министър Костадин Ангелов.

Ето какво още казва той:

Костадин Ангелов: Тестове

В мейла се твърди, че се подготвя кражба на тези 13 милиона лева. Фирмата, която щяла да спечели поръчката за тестовете със слюнка, тип “близалка”, била вече избрана. Конкурсът щял да бъде нагласен. Споменава се и за комисионни.

Предварително договореният победител била фирма “Лизоформ България”.

Проверка в Търговския регистър показва, че 50% от нея притежава бивш министър на здравеопазването на Северна Македония.

На страницата на МОН има утвърден от просветното министерство списък ( https://www.mon.bg/bg/101043 ) на антигенните тестове със слюнка тип “близалка”. В него е поместен китайският продукт, който фирма Лизоформ България предлага. Любопитното е, че техният тест е за професионална употреба. С други думи - вземането на пробата, нейната обработка и последващото отчитане на резултата трябва да се извърши от медицински специалист.

Кацаров и Денков обявиха, че за тестване на учениците ще разчитат на учителите да взимат проби.

С огромен интерес ще следя дали именно това дружество ще спечели конкурса на МЗ. Все пак имаме 13 милиона причини за това.

П.С.

Служебният министър на здравеопазването Кацаров обеща, че до края на деня ще бъде обявена процедура за купуване на тестове тип “близалка”, за да могат децата да се върнат в клас възможно най-скоро.

Вече минава 18:00 ч. Процедура НЕ е обявена. С други думи - събирането на оферти за тестове “близалка” се отлага за друг ден".

 Избори за Президент и Вицепрезидент и за Народни представители на 14.11.2021 г. Платено съдържание. Купуването и продаването на гласове е престъпление.