Редуват колите с четни и нечетни номера в Атина

https://www.24chasa.bg/novini/article/10324959 www.24chasa.bg
Полицаите в Гърция ще следят за спазването на мерките. СНИМКА: РОЙТЕРС

l Въвежда се дигитален пропуск за автомобили на ток, газ, хибрид или Евро 6

l Мерките са за по-чист въздух, но и заради задръстванията в гръцката столица

Атина въвежда ограничение за движение на колите, за да се намалят емисиите вредни газове и да се облекчат задръстванията. В четните дни от месеца достъп до центъра на гръцката столица ще имат само автомобили с четни регистрационни номера. На тези с нечетни ще е позволено да влизат съответно само в нечетните дни, пише в. “Катимерини”.

Мярката ще важи от 7 ч сутринта до 20 ч в дните до четвъртък, а в петък - до 15 ч. При нарушения глобата е 100 евро.

Превозните средства, изключени от мерките, са електрически, хибридни, тези на газ или пропан-бутан, както и коли Евро 6. Собствениците на такъв вид екологично чисти коли може да си издадат специална дигитална карта за свободно движение в центъра. В определени дни действа и забрана за движение на стари коли, на автобуси и на камиони над 2 тона. Ограниченията в Атина ще са в сила до август следващата година.

Същевременно Световната метеорологична организация (СМО) обяви, че концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата е достигнала рекордно равнище през 2020 г. Поради забавянето на икономиката заради коронавируса новите емисии всъщност са спаднали с 5,6% през миналата година. Според СМО обаче това няма “забележимо въздействие върху нивата на парникови газове в атмосферата и темповете на техния растеж”. Според генералния секретар на СМО Петери Таала докладът е “категорично научно послание за преговарящите по изменението на климата на COP26” - конференцията на ООН за изменението на климата в Глазгоу тази неделя. Дни преди началото на срещата Саудитска Арабия и Китай обещаха “въглеродна неутралност” до 2060 г.