Зоран Заев: Ще се оттегля, ако загубим Скопие

https://www.24chasa.bg/novini/article/10325701 www.24chasa.bg
Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев СНИМКА: РОЙТЕРС

Министър-председателят на югозападната ни съседка и лидер на СДСМ Зоран Заев увери, че ако кандидатът на социалдемократите за кметския пост в Скопие Петре Шилегов загуби битката срещу претендента на опозицията Данела Арсовска, той „няма да може да ръководи правителството“, защото местната власт в такъв случай ще възпрепятства политиките на централно ниво. Но Заев уточни, че това не означава автоматично, че ще бъдат насрочени предсрочни парламентарни избори, цитира думите му електронното издание на македонския вестник „Слободен печат“.

„Посланието като цяло е за мобилизация. Борил съм се срещу режима, борил съм се вътре, вземал съм смели решения. Но има нужда от подкрепата на гражданите. Не може да има общини, които разпространяват национализъм, консерватизъм. Да има политики, които ще ви скарат със съседите ви. Казах открито, аз или правителство, водено от мен, няма да можем повече да водим така. Парламентарното мнозинство е стабилно, вярвам, че ще имаме и някой друг плюс. Не можеш да си локомотив, да си лидер в такава ситуация. Посланието е към гражданите, да излязат, да дадат своята посока“, каза Заев при гостуването си в предаване на телевизия „Сител“.

На въпроса дали това означава, че той ще подаде оставка и някой друг от СДСМ ще заеме поста министър-председател, Заев отговори: „Все пак правителство, водено от СДСМ, със своите партньори, плюс засилено мнозинство, остава правителство, водено от СДСМ“.

Той повтори, че значителна част от гражданите им е показала „жълт картон“ и че посланието им е било разбрано. „Ние не сме победени от ВМРО-ДПМНЕ. Свободомислещите граждани казват, че ще гласуват на втори тур“, подчерта Заев.