Фармацевти предупреждават за проблеми в аптеките с лекарства по НЗОК

https://www.24chasa.bg/novini/article/10325891 www.24chasa.bg

За проблеми в аптеките при изписването на лекарства по НЗОК сигнализира Димитър Маринов, главен секретар на Български фармацевтичен съюз пред Нова тв.

Той разказа, че все още не е подписан годишният типов договор с НЗОК, а от фармацевтичния съюз искат да бъдат разрешени проблеми около електронните рецепти. След като няма договор, НЗОК няма основание да отпуска лекарства.

Причината е, че фармацевтите искат в договора да се заложат контроли, за да няма грешки в електронните рецепти, заради които изпълнението им после да не бъде признато от здравната каса. Маринов даде за пример рецепта за медицинско изделие за 26 хил. лв. в Етрополе, която първоначално не била призната заради разменени числа в протокола.

Откакто има електронна рецепта, може да се заложат контроли. Често има грешки, които се хващат от здравната каса в момента на отчитането от аптеката - искаме те да залегнат като превантивен контрол в момента на изписването, обясни Маринов.

Днес от съюза ще се срещнат с президента по повод заведеният колективен иск на Българския фармацевтичен съюз към Народното събрание за дискриминационно отношение. 

Проблемите със снабдяването с лекарства са много и са отдавна, абсурдно е да напишем 5 писма към Надзорния съвет на НЗОК, но едва след завеждането на иска да ни се уговаря среща, обясни Маринов. На експертно ниво нямаме никакъв проблем, но в момента нещата зациклиха, защото има неща, които ние държим да залегнат в договора, въпросът не е за пари, допълни той.