Министър Денков: На ваксинирани и преболедували деца няма да се правят тестове

https://www.24chasa.bg/novini/article/10325947 www.24chasa.bg
Служебният министър на образованието и науката проф. Николай Денков

От месеци се борим с ирационални, необосновани страхове на хората - един от тях е тестовете на децата, трябваше да се съобразяваме с тази съпротива, но сега изборът е или да се тестват и да ходят на училище, или да учат от вкъщи. Това обясни министърът на образованието Николай Денков по БНТ.

Той обясни, че тестовете не са въведени от началото на учебната година, защото е щяло да има бунт и тогава е нямало достатъчно аргументи, за да убедят родителите, докато сега има - заболяваемостта е по-голяма. Поръчката за тестовете ще се направи днес. "Не ни интересува коя ще бъде фирмата. Със сигурност ще поръчаме единият тип тест, днес следобед ще се видим със социалните партньори и ще решим дали и втория. Със сигурност ще имаме достатъчно за 1 месец и ако потръгнат нещата добре, ще продължим и с 5-7 клас и ще поръчаме повече. Мярката ще действа, докате мине вълната", каза още Денков.

Децата, които са преболедували или са ваксинирани и представят документ, няма да бъдат тествани. За момента ще се носи маска в клас, докато не спаднат.

"Това са тестове, които могат да бъдат направени без здравни власти - при тях няма крайно решение, детето се отделя и се проверява от здравните власти дали наистина е заразено. Засега смятаме да се тестват 2 пъти седмично - понеделник и четвъртък, в първия час, учителите ще го правят. Крайно време е да разберем, че трябва да си направим изборите - това е най-доброто в настоящата ситуация, в много страни се прави това", категоричен беше Денков.

Той призна, че са обмисляли тестове на децата да се правят в домашна обстановка, но според него това ще подрине доверието, че се осигурява безопасна среда. "По-големите деца ще могат сами да си правят тестовете. В момента, в който системата е подредена при малките, ще стартираме и с по-големите. Амбицията ни е следващата седмица да се върнат 1-4 клас, а по-следващата - 5-7", обясни министърът.

Днес той ще се срещне с ректорите на университетите, защото те трябва да се отворят с възможността за зелени сертификати.