Идея: Родителите да правят тестовете на децата сутрин вкъщи

https://www.24chasa.bg/novini/article/10325965 www.24chasa.bg
Данко Калапиш - директор на 107 ОУ „Хан Крум“

Два варианта за тестване на децата, които ще се върнат в училище - от родителите вкъщи или да се правят от доброволци, които да са в помощ на учителя в класната стая, предложи директорът на столичното 107-о ОУ "Хан Крум" Данко Калапиш пред Нова тв.

Той даде за пример Гърция, където тестовете се раздават за определен период от време на родителите - за месец или две седмици, след което те описват серийния номер на теста, правят го вкъщи сутринта и го дават в училище. Има декларация, в нея е записан серийният номер, в същото време се предава и касетката, на гърба на която е същият номер.

Другият възможен вариант е да се намерят доброволци. Невъзможно е учителят да събере 25 деца в класната стая и първият час да мине в тестване, допълни Калапиш. Според него студенти първи курс могат да се включат.

Ако се тестват в домашни условия, много от родителите, които смятат, че няма вирус, ще фалшифицират тестовете, коментира обаче Цветина Петрова от "Родители за безопасно образование". Нямаме адекватна оценка за това какво е отношението на родителите и учителите към вируса, масово се отрича той, мерките се компрометират, допълни тя.

Одобряваме и напълно подкрепяме въвеждането на тестове в училище, тази мярка трябва да продължи до края на учебната година. Но децата в момента трябва да продължат да учат онлайн, защото данните са ужасяващи. И няма възможност да се отработи за такъв кратък срок сценарий как ще се извършва тестването - не може да се прави в класната стая, това е абсурдно, каза още Петрова.

Може би една седмица оставане вкъщи още е постижимо като изчакване, но по-голям срок ми се струва недобре, коментира Райна Караянева, актриса и продуцент, която е майка на първокласник. Тя разказа, че от разговори с родители на деца от класа на сина й, мнозинството подкрепяли въвеждането на тестове в училище.

Във Великобритания е на принципа тестване вкъщи два пъти в седмицата, в Германия - тестване в училище два пъти в седмицата, даде примери Караянева.