Личните лекари вече могат да изписват безплатни лекарства за пациенти с COVID-19

https://www.24chasa.bg/novini/article/10326563 www.24chasa.bg

Болните от COVID-19 могат да получат безплатни лекарства, предписани както от ковид зона, така и от общопрактикуващия лекар, в чиято пациентска листа са, съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването. НЗОК заплаща за домашното лечение на здравноосигурените лица с доказан COVID-19, установен с PCR или с антигенен тест. Рецептата може да бъде изпълнена във всяка една аптека на територията на страната, работеща с НЗОК.

Сред лекарствата, предписвани и отпускани за профилактика или предотвратяване на усложненията на COVID-19, са антибиотици, антикоагуланти и кортикостероиди. Преценката какво лечение в домашни условия да бъде назначено е на медицинското лице, назначаващо терапията, предаде БТА. 

Ковид зоните бяха създадени, за да се осигури на гражданите с леки или със средно тежки симптоми на коронавирусната инфекция още една възможност да бъдат прегледани, изследвани и да получат безплатни лекарства за домашно лечение. По този начин се облекчава и натискът върху лечебните заведения, допълниха от пресслужбата.