Арх. Весела Вълчева-Макгий: Устойчивото строителство и зелените сгради са бъдещето на индустрията

https://www.24chasa.bg/novini/article/10326617 www.24chasa.bg
Арх. Весела Вълчева-Макгий, управител на „Трипъл Грийн Билдинг Груп – България”

- Вие сте една от малкото фирми на пазара у нас, която сезанимава със зелени сгради. Може ли да разкажете какво точно е зелена сграда?

- Зелената сграда е сграда от ново поколение. Това е внимателно проектирана и строена сграда, която предлага висококачествена, здравословна среда за обитателите. Зелената сграда е щадяща околната среда, високоефективна в потреблението си на енергия, питейна вода и природни ресурси, с дълъг жизнен цикъл, намалена въплатена енергия в материалите и намалени вредни емисии, свързани с процесите на строителство, както и отделени по време на нейната екплоатация.

- Има ли пазар за зелени сгради в България и по-скъпи ли са те?

- Пазарът в България доскоро беше ограничен сред инвеститори, които желаят висок клас сгради, отличаващи се и отговарящи на най високите международни стандарти за качество. Това обаче се променя много бързо през последната година. Ще се промени още повече след сключването на зелената сделка. Ние се радваме да консултираме екипите на някои от най-високотехнологичните сгради в България. Имаме вече 10 години доказа опит на нашия пазар като единствена фирма, която сертифицира зелени сгради по всички международни системи за устойчиво или зелено строителство.

- В какво се изразява вашата дейност като експерт на един строителен обект? 

- Нашата работа се състои в това да работим в тясна връзка с проектантите и изпълнителите,  като в идеалния вариант участваме от самото начало на проектиране. Дали инвеститорите са избрали определена система, по която желаят да сертифирират своя обект, или просто искат една качествена, здравословна сграда, която да пести енергия и вода, ние съветваме екипа през всяка стъпка на реализацията на проекта, като предлагаме да се включат добри практики и възможности за оптимизации чрез синергии между различни мреки и решения. Правим анализ на разходите и ползите и приоритизираме тези мерки, които не струват повече, а често пъти те са много. За нещата, които оскъпяват процеса като по-висок клас съоръжения или материли, се разглеждат разходите за жизнения цикъл на сградата, за да се прецени колко бързо ще се реализира възвърщаемост на инвестицията.

- Споменахте зелената сделка – това ще има ли конкретен практически ефект върху строителството у нас?

- Европейската комисия се е ангажирала да достигне климатичен неутралитет до 2050 и 40% намаление на въглеродни емисии (спрямо нивата от 1990 г.), 32% дял на енергия от възобновяеми източници, 32% подобрение в енергийната ефективност до 2030 г. За да се постигнат тези цели, е необходим огромен ресурс от капитал, който трябва да дойде от частния сектор. Поради тази причина  изготви Европейската зелена таксономия – за да трансформира съществуващата финансова система и да преориентира капитала за зелени проекти, които да демонстрират как намаляват рикса от климатични промени или спомагат в адаптацията с климатичните промени.

Строителният сектор е отговорен за около 30% от въглеродните емисии в Европа, 39% от потреблението на енергия, над 35% от генерираните отпадъци. Секторът има огромен потенциал за подобрение на тези параметри. От една страна се променят изисванията към процесите на строителство и качествата на сградите. От друга самите инвестиции ще бъдат насочени изцяло към зелени проекти, които да могат да докажат своят принос към нисковъглеродните цели на ЕС. Така че може да очакваме много практически ефект върху стоителството и това вече се усеща.

Арх. Весела Вълчева-Макгий

Управител

Трипъл Грийн Билдинг Груп – България ЕООД

www.triplegreengroup.com

vvaltcheva@triplegreengroup.com

+359899009339