Спор в Бургас да стане ли Мария Бакалова почетен гражданин

https://www.24chasa.bg/novini/article/10326620 www.24chasa.bg
Мария Бакалова

Спор в Общинския съвет на Бургас девалвирало ли е званието "Почетен гражданин" породи номинацията на актрисата Мария Бакалова, която стана първата българка, предложена за "Оскар", за участието й във филма "Борат".

Подобен, но не толкова разгорещен спор предизвика и номинацията на гимнастичката Стефани Кирякова, спечелила златен медал с националния ансамбъл по художествена гимнастика на Олимпиадата в Токио.

Другите двама номинирани бяха бургазлията проф. д-р Илиян Иванов и съпругата му  д-р Дана Проданова, асоциирани продуценти на късометражния филм „Дълбоко усещане“, получил номинация за Оскар. Семейството от години живее в САЩ.

Според съветника Иво Баев, който е един от популярните бургаски адвокати, званието „почетен гражданин” било девалвирало повече от руската рубла. "Процедурата е абсолютно формализирана и предрешена. Подписката за подкрепа от граждани с изискването да имат адресна регистрация в Бургас, не може да бъде проверена, което я прави излишна", коментира Баев.

"Това, което направи Мария Бакалова е огромен пробив на артист от Източна Европа. Ние сме много малки да даваме художествена оценка на това, което постигна за година и половина", контрира председателят на Комисията по култура Веселин Пренеров. И припомни, че Мария Бакалова е тръгнала да сбъдва мечтата си от Бургас. "Каква по-голяма реклама за Бургас - пари да давахме, това нямаше да се случи”, каза Пренеров, заявявайки, че в момента светът говори за Бургас чрез постиженията на номинираните Бакалова и Кирякова.

Съветникът Йордан Георгиев пък заяви, че спортът и културата са най-големите посланици пред света,  а Стефани Кирякова, която е продукт на бургаската спортна школа,  се е превърнала в  кумир на много деца. 

След нелепия спор четиримата номинирани все пак станаха почетни граждани на Бургас.