Стоилов се срещна с генералния секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович-Бурич

https://www.24chasa.bg/novini/article/10326660 www.24chasa.bg

Министърът на правосъдието Янаки Стоилов проведе среща с генералния секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович-Бурич и с генералния директор на дирекция "Права на човека и правова държава" към Съвета на Европа Христос Джакумопулос. Това е визитата на най-високо ниво от българска страна в Страсбург за последните няколко години.

По време на срещата министърът на правосъдието и генералният секретар обсъдиха сътрудничеството между България и международната организация в контекста на Националния план за възстановяване и устойчивост. Янаки Стоилов запозна представителите на Съвета на Европа със стъпките, които страната ни предприема за въвеждане на електронно правосъдие, повишаване на отговорността и отчетността на главния прокурор в настоящите конституционни рамки, с пътната карта за изпълнение на решенията на Европейския съд по правата на човека, приета от Министерския съвет през август 2021 г.

От страна на ръководителя на Съвета на Европа бяха поставени и въпроси спрямо България по теми, които представляват засилен интерес за Съвета.

Стоилов се срещна с генералния секретар на Съвета на Европа Мария Пейчинович-Бурич

Беше отчетено, че България изпълнява добре препоръките на Групата държави за борба с корупцията (ГРЕКО).