Жена от Русе длъжница на "Топлофикация София", а никога не е живяла в столицата

https://www.24chasa.bg/novini/article/10327071 www.24chasa.bg
СНИМКА: КАДЪР: NOVA

Жена от Русе се оказа длъжник на „Топлофикация София", без да е имала имот или да е живяла под наем в столицата, предава Нова телевизия.

Преди две седмици Цанка Димитрова от Русе открила, че сметките й са запорирани от частен съдебен изпълнител. След проверка разбрала, че е заради дълг към „Топлофикация София". Жената твърди, че е стъпвала в града, само когато е кацала на летището.

Това обаче не се случва за първи път - през 2015 г. отново е била осъдена за 3000 лв. от столичната "Топлофикация", без да е длъжник. Преди шест години реагирала моментално, наела адвокат, подала сигнал в Прокуратурата и успяла да докаже, че не дължи пари. Така избегнала запор. „Подадох жалба в Комисията за личните данни и в Районната прокуратура, които всъщност констатираха, че има нарушение спрямо моите лични данни. Но всичко свърши до там”, разказва Цанка.

Сега отново е в същата ситуация, но този път от „Топлофикация” я осъдили за сумата от 9000 лева. След като се разбрало, че е запор, станало ясно още, че до този момент съдебният изпълнител бил изтеглил 2000 лева от сметката й. След писане на писма и до него, и до дружеството казусът на пръв поглед бил разрешен - от “Топлофикация София" са оттеглили претенциите си към нея. Свален бил запорът по сметките и се очаква възстановяване на вече изтеглената сума. Наред с добрата новина, дошла обаче и лоша - съдебният изпълнител уведомил Цанка, че срещу нея имало още едно дело - пак от столичното топлофикационно дружество.

В отговор до NOVA от "Топлофикация" съобщиха, че са направили проверка. Установили, че грешката произлиза от документи в период, в който потребителите и собствениците на имоти са били посочени само с имена, без други идентификационни данни. Впоследствие грешката е мултиплицирана автоматично в следващи документи. От дружеството поднесоха извинения на Цанка Димитрова.

Тя обаче не приема нито обяснението, нито извинението. Не допуска, че е възможна грешка заради съвпадение на имена. И е категорична, че ще заведе дело.