Кирил Петков поиска отново да бъде изслушан в КС заради гражданството му

https://www.24chasa.bg/novini/article/10327225 www.24chasa.bg
КИРИЛ ПЕТКОВ

Кирил Петков внесе за втори път в Конституционния съд искане да бъде конституиран като заинтересована страна по делото с гражданството му и да бъде изслушан в открито заседание, съобщиха от пресцентъра на "Продължаваме промяната".

В съобщението се твърди, че според правни експерти това "нарушава правото му на защита", признато от самата Конституция.

"Твърдението, че бивш министър и лидер на новоучредена политическа партия е нарушител на Конституцията, сериозно засяга публичната репутация, доброто име и достойнството на Петков, които са същностни аспекти от правото му на личен живот, гарантирано от чл.32 от Конституцията и от чл.8 от Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи", се посочва в съобщението.

"Конституционният съд включи като външни експерти по делото лица, които преди посочването им от КС нееднократно в свои публични изказвания пред медиите бяха изразили негативни становища против валидността на отказа на Петков от гражданство, което предопределяше и решението на Съда. Освен че нарушава конституционно признатото на всеки гражданин право на защита пред съд, отхвърлянето на искането за изслушване на Кирил Петков на практика съкрати срока за разглеждане на казуса от Съда, така че окончателното произнасяне да се случи непосредствено преди изборите за народни представители. Това само по себе е намеса и би оказало пряко влияние върху изборния резултат", посочват от формацията.

От "Продължаваме Промяната" се присъединяват към искането на Кирил Петков за преразглеждане и допълване на определението на КС.