"24 часа" се извинява за 14-те минути, в които видеото за смъртта на Денис Теофиков бе на сайта

https://www.24chasa.bg/novini/article/10328210 www.24chasa.bg
Денис Теофиков

„24 часа“ се извинява най-искрено за 14-те минути, в които на сайта бе качено видео, свързано със смъртта на фолкпевеца Денис Теофиков.

Неопитен колега го е публикувал без да вникне в съдържанието му – поради лошото качество на клипа е бил убеден, че става въпрос за реакции на приятели на починалия.

Видеото бе премахнато от редакторите точно 14 минути след качването му. Журналистът, който дежури отскоро в сайта, е наказан.

Още веднъж се извиняваме на близките на Денис Теофиков, а също и на читателите за емоционалната травма, която подобни кадри причиняват.

“24 часа“ спазва правилата на Етичния кодекс на българските медии и винаги е бил против публикуването на съдържание, в което става дума за самоубийство или насилие, защото сме убедени, че част от отговорността на медиите е да не засилват страданието на близките чрез детайлно описване и представяне на жертви.

Съжаляваме. Съпричастни сме със семейството и тяхната болка от смъртта на Денис Теофиков.

СЕМ осъди разпространението на видеото. Ето и становището на съвета:

Съветът за електронни медии (СЕМ) осъжда остро разпространението в интернет сайтове на кадри от смъртта на млад български музикален изпълнител. Смущаващо е бруталното погазване на хуманността и етичните норми в журналистиката, както и откритата демонстрация на бездушие към паметта му и страданието на близките.

Вследствие на разширените си правомощия, СЕМ реагира веднага на подаден сигнал за неподходящо съдържание в платформите за споделяне на видеоклипове (VSP) YouTube, Facebook, Twitter, TikTok. Експертите на Съвета докладват публикуваното от потребителите съдържание и клиповете се премахват своевременно.

Съветът сезира и компетентния орган в държавата, под чиято юрисдикция са платформите.

За доставчиците на видео по поръчка (VoD), вписани в Публичния регистър на СЕМ, ще бъдат предприети съответните административнонаказателни действия.