Разследват личен лекар от София, ваксинирал фиктивно от месец май

https://www.24chasa.bg/novini/article/10328352 www.24chasa.bg
Д-р Росен Бенчев е заснет как срещу 110 лева издава сертификат без да постави ваксина на пациент, който ще пътува извън страната. Кадър: БНТ

Общопрактикуващ лекар от София е обвинен за издаване на ваксинационни сертификати с невярно съдържание.

Д-р Росен Бенчев е заснет как срещу 110 лева издава сертификат без да постави ваксина на пациент, който ще пътува извън страната.

Според източници на БНТ д-р Бенчев е започнал да продава сертификати още в началото на ваксинацията. Конкретният случай, от който започва и разследването, е от края на май. Д-р Бенчев се е срещал лично с пациентите, които искат сертификат за ваксинация без да им се поставя ваксина. Индивидуално е преценявал от кого колко пари да вземе, но тарифата му е била от 100 до 150 лева на сертификат.

Доктор Бенчев дълги години работил в едно от ДКЦ-тата в столичния квартал "Люлин". След като започнало разследването за издаването на ваксинационни сертификати с невярно съдържание се преместил да работи в друго ДКЦ в квартала.

Лекарят твърди, че не му е повдигнато обвинение.

Вчера разследващ полицай от СДВР е призовал д-р Бенчев да се яви за предявяване на обвинение. Разплитането на аферата започва след като лекарят е записан със скрита камера от подставен пациент, който срещу 110 лева получава документ за първа доза на ваксина без тя реално да му е поставена.

На д-р Бенчев е определена мярка за неотклонение парична гаранция в размер на 2 хиляди лева. Ако се докаже, че е виновен, той може да получи наказание затвор до две години или пробация.

На черния пазар цените в момента са в пъти по-високи. Един сертификат е около 700 лева. Лекарите, които вписват данните на неваксинирани, че са получили доза, вече не се срещат директно с клиентите. Ползват се посредниците.

И тук има две схеми - едната е за хората в по-зряла възраст. Те уговарят сделката с посредниците очи в очи, а плащането става 50% при заявка и 50% когато в информационната система бъде вписан клиента. По-младите ползват услугите на "дарк нет" пространството, там се уговаря сделката, а плащането е или във виртуална валута или чрез системите за бързи преводи.

В момента има над 15 разследвания, по които разследващите от МВР и прокуратурата работят активно, съобщи още БНТ.