Първо връщат в училище първокласници и второкласници

https://www.24chasa.bg/novini/article/10328449 www.24chasa.bg
ДИЯН СТАМАТОВ

Отрасловият съвет обсъди и продължаване на кампанията за ваксинация 

Организиране на информационна кампания за тестове за учениците и разработване на механизъм за това тестване, както и продължаване на информационната кампания за ваксинация на учителите бяха обсъдени на заседанието на Отрасловия съвет в образованието, съобщи Диян Стаматов - председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета в България (СРСНПБ), който е и директор на столичното 119-о Средно училище "Акад. Михаил Арнаудов".

От Министерството на образованието и науката припомниха, че информационната кампания за ваксинация на учителите започна през лятото и тогава в срещите се включиха над 85 процента от директорите на училища и детски градини и над 20 медицински специалисти. От миналия вторник са започнали срещи с учителите, като до момента са се включили 1400 учители.

На заседанието на Отрасловия съвет е обсъдено и поетапното връщане на присъственото обучение за учениците, каза Диян Стаматов, цитиран от БТА.

СРСНПБ е предложил връщането на учениците в училище да бъде гъвкаво - първо да се върнат в клас учениците от първи и втори клас, след тях - от трети и четвърти клас, а ротацията да бъде с петдневна продължителност.

От СРСНПБ са предложили също прилагането на тестове да бъде само след разработен единен алгоритъм за цялата образователна система, както и да има шестмесечен гратисен период за прилагането на зеления сертификат за работещите в средното образование.