Ден преди Конституционният съд да се произнесе за указа за назначаването на Кирил Петков, той отново поиска да бъде изслушан (Обзор)

https://www.24chasa.bg/novini/article/10328590 www.24chasa.bg
КИРИЛ ПЕТКОВ

Конституционният съд да конституира Кирил Петков като заинтересована страна по делото за неговото гражданство и той да бъде изслушан на открито заседание или да представи свое писмено становище. За това настоя за втори път вчера бившият служебен министър на икономиката и съпредседател на “Продължаваме промяната” със свое искане до КС.

Искането на Петков идва в навечерието на заседанието, на което Конституционният съд (КС) ще се произнесе дали указът на президента в частта, в която Петков е назначен за министър, е противоконституционен.

Конституционните съдии вече отказаха да изслушат Петков. Аргументите им бяха, че по закон своите становища пред тях могат да представят действащи депутати, конституционни съдии, както и президентът и вицепрезидентът.

Съгласно правни експерти това нарушава правото на Петков на защита, признато от самата конституция, се казва в становище, разпратено от партията. “Твърдението, че бивш министър и лидер на новоучредена политическа партия е нарушител на конституцията, сериозно засяга публичната репутация, доброто име и достойнството на Петков, които са същностни аспекти от правото му на личен живот, гарантирано от чл. 32 от Конституцията и от чл. 8 от Конвенцията за защита на правата на човека и основните свободи”, обясняват от партията.

Сред аргументите им са, че КС е включил като външни експерти по делото “лица, които преди това нееднократно в свои публични изказвания пред медиите са изразявали негативни становища против валидността на отказа на Петков от гражданство, което предопределяше и решението на съда”.

Писмени мнения пред КС са дали професорите по право Даниел Вълчев, декан на Юридическия факултет в Софийския университет, и Пламен Киров, шеф на катедрата по конституционно право, както и доц. Наталия Киселова от същата катедра. Според тях КС трябва да се произнесе по делото. На обратното становище е президентът Румен Радев, който застъпва мнението, че делото трябва да се прекрати, защото Петков вече не е министър.

Изтъкнатият правозащитник адвокат Михаил Екимджиев пък е на мнение, че КС трябва да даде възможност на Петков да изложи своята гледна точка. Още повече, че се получавало противоречие - от една страна съдът иска доказателства от бившия министър за гражданството му, а от друга не му дава възможност да изложи своята гледна точка.

“Освен че нарушава конституционно признатото на всеки гражданин право на защита пред съд, отхвърлянето на искането за изслушване на Кирил Петков на практика съкрати срока за разглеждане на казуса от съда, така че окончателното произнасяне да се случи непосредствено преди изборите за народни представители. Това само по себе е намеса и би оказало пряко влияние върху изборния резултат”, коментират от “Продължаваме промяната”.

“Силно се надяваме, че с действията си в настоящото производство Конституционният съд няма да допусне нарушение на правата на един български гражданин в разрез с нормите на самата конституция в преследване на цели, които не са му възложени по конституция”, се казва в разпратената позиция на политическата сила.