Проф. Витанов: 5,51 пъти повече починали през октомври в сравнение с този през 2020 г.

https://www.24chasa.bg/novini/article/10329038 www.24chasa.bg
Проф. Николай Витанов Кадър: Нова тв

Починалите досега за октомври 2021 г. са 5,51 пъти повече, отколкото починалите за целия октомври 2020. Никакъв коментар. Ама никакъв коментар. Изводите си ги правете сами, кой каквито иска да си ги прави. Давам само числа, коментарът ще го направя в края на месеца, както съм ви обещал.

Това написа математикът от БАН проф. Николай Витанов в профила си във фейсбук. "Днес базовото репродуктивно число е 1,302. Пети ден над 1,3. Започва засилено натоварване на здравната система. Броят на активните случаи ще расте бързо, ще се увеличават по-бързо и хоспитализациите и случаите за интензивни отделения", каза експертът.

Той е категоричен, че "най-зле е в Монтана и Габрово, София град също не е добре, има и други такива, но да спра да ги пиша, че пак ще се надигне рев".

"Какво да се прави в тази обстановка? Спасяването на давещия се е в неговите ръце. Пазете се, пазете си скъпата биологична собственост, помнете, че тая пандемия ще свърши и ще ви трябват организми в добро състояние за живота след това", съветва професорът.