Защо фармацевтите не получават заплащане за работа на първа линия?

https://www.24chasa.bg/novini/article/10329367 www.24chasa.bg
НИКОЛАЙ КОСТОВ

Повече от месец след като НЗОК обяви, че ще бъдат осигурени безплатни лекарства за болните от COVID-19, това все още не се случва. Пред този и други проблеми са изправени фармацевтите у нас, които вече втора година работят на първа линия наравно с лекарите.

"Още нямаме рецепти за безплатни лекарства, надяваме се да се разреши скоро проблемът с личните лекари, за да можем и ние да изписваме", каза пред БНТ Николай Костов, председател на Асоциацията на собственици на аптеки.

Той обясни, че фармацевтите са изложени директно на опасност от зараза, защото всеки ден в аптеките влизат много хора, включително болни от COVID. Много от тях нямат близки, които да им купят лекарствата и принудително трябва да нарушат карантината си.

"Другите медицински специалисти така или иначе получават заплащане на първа линия, но фармацевтите - не. Разбира се, то може да бъде направено под различна форма, защото ние не извършваме дейности, а изписваме лекарства. Затова вчера колегите от Българския фармацевтичен съюз апелираха за увеличаване на таксата, която е смешна и не е променяна от 2012 година", каза още Костов.

По думите му в момента аптеките инвестират в лекарства, за които получават много малко надценка. Неведнъж се е налагало да бракуват лекарства с изтекъл срок на годност, които са стрували много скъпо.