Финал: Петков не е бил само български гражданин, когато става министър, може да е депутат

https://www.24chasa.bg/novini/article/10329603 www.24chasa.bg
КИРИЛ ПЕТКОВ

Според тълкуването на Конституционния съд, няма проблем за подписаните документи и решения, които е взел в Министерството на икономиката 

Кирил Петков е бил и канадски гражданин, когато е назначен за служебен министър. Това става  ясно от решението на Конституционния съд, който се произнесе по казуса.

Съдът обяви за противоконституционен Указ № 129 от 10.05.2021 г. (обн. ДВ, бр. 39 от 12.05.2021 г.) на президента на Република България в частта, с която за служебен министър на икономиката е назначен Кирил Петков Петков.

Конституционен съд на Република България СНИМКА: Архив
Конституционен съд на Република България СНИМКА: Архив

Решението e прието с 11 гласа. Съдия Георги Ангелов подписа решението с особено мнение относно допустимостта.

От решението става ясно, че няма проблем с подписаните документи и решения, които Петков е взел като министър. 

С тълкувателно решение от миналата година КС придаде обратно действие на актовете си по отношение на указите. На практика това означава, че актовете на Кирил Петков, издадени в качеството му на министър, не отпадат автоматично и не са нищожни. Всеки един от тях обаче може да бъде атакуван пред съда. Подобно становище застъпиха и някои от водещите юристи у нас, дали мнение по казуса.

Няма и проблем той да бъде и депутат, защото според доказателствата, публикувани от съда преди две седмици, от 15 август той вече не е канадски гражданин. 

В решението се затвърждава виждането на КС обявено още през 1995 г. по делото Жорж Ганчев, че забраната за двойно гражданство на министрите е абсолютна.

Отхвърля се мнението, че Петков е нямало какво повече да направи след като на 21 април 2021 г. е подал заявление за отказ от гражданство. КС посочва в решението си: „Не е достатъчно едно лице да е предприело стъпки за отказ от чуждото си гражданство“.

Съдиите посочват, че кандидатът за служебен министър Кирил Петков е бил наясно към 21 април, че заявяването от него на отказ от канадско гражданство не поражда автоматично действие - освобождаване от това гражданство, а следва да бъде одобрен от съответните власти на Канада, което логически изисква определен период от време.

Делото беше образувано по искане на 55 народни представители от ГЕРБ в 46-ото НС. Те настояха указът на президента Румен Радев от 10 май тази година, в частта, с която Кирил Петков е назначен за служебен министър на икономиката, да бъде обявен за противоконституционен. Аргументът им беше, че към тази дата той все още бил гражданин и на Канада. Според конституцията само хора, които имат единствено българско гражданство може да са депутати или министри.

Петков два пъти поиска да бъде изслушан или да представи писмено становище. Първия път КС му отказа с определение, в което посочи, че Петков не попада сред категорията хора, които могат да излагат виждането си пред институцията. Тази възможност се дава само на действащи депутати, конституционни съдии, и президент и вицепрезидент. 

Във вторник часове преди решението той внесе ново искане за изслушване.