Милен Митев е новият генерален директор на БНР

https://www.24chasa.bg/novini/article/10330000 www.24chasa.bg
Милен Митев

Милен Митев е новият генерален директор на БНР, избран с 4 гласа на днешното заседание на Съвета за електронни медии.

За него гласуваха председателката на съвета Бетина Жотева, Галина Георгиева, Соня Момчилова и София Владимирова.

Розита Еленова се въздържа с мотива, че трудно може да бъде постигнат успешен избор, тъй като и сред тримата кандидати - Милен Митев, Митко Димитров и Иво Тодоров, липсва управленец с богат опит. Затова Еленова предложи СЕМ да заложи още три месеца на временния кандидат, за да направи по-добър избор на конкурс след това.

Митев, който временно управлява БНР след оставката на Андон Балтаков, бе избран с гласовете на останалите членове на съвета. На практика и четирите съветнички, които го подкрепиха, обясниха, че са били поставени пред дилемата дали Митев, или Тодоров да изберат.

В крайна сметка обосноваха избора си със задълбочената концепция на Митев, както и с административната и юридическата му подготовка. По думите на Жотева освен българското медийно законодателство той познава брилянтно и европейското, участва и във всички работни групи за изменение на закона за радио и телевизия. От 2013 до 2019 г. е бил член на Правния комитет на EBU – Европейския съюз за радио и телевизия.

37-годишният Митев работи от 12 години в БНР. Той е завършил право в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. За кратко е бил и главен юрисконсулт на БТА. От 1 април 2020 г. е директор на Административната дирекция на БНР. На 4 август 2021 г. с решение на СЕМ изпълнява длъжността генерален директор на БНР.

СЕМ ще публикува концепциите в сайта си, ако кандидатите позволят.