"Радио Китай": „Градивността“ е изключително важна за отношенията между Пекин и Вашингтон

https://www.24chasa.bg/novini/article/10330209 www.24chasa.bg
СНИМКА: Радио Китай

В критичен момент Китай и САЩ проведоха телефонен разговор по въпроса за икономическо-търговското сътрудничество. По искане на американската страна вицепремиерът на Китай Лиу Хъ проведе видео разговор с министъра на финансите на САЩ Дженет Йелън. Ръководейки се от духа на телефонния разговор между държавите глави, взаимодействията между двете държави, особено в сферата на икономиката и търговията, продължават да се засилват, предава "Радио Китай".

В настоящия разговор ключовата дума бе „градивност“, докато в предишния „прагматичност“.

„Градивността“ предимно се отразява в икономиката, което е основата в дневния ред на вътрешната и външната политика на САЩ, като администрацията на Джо Байдън поставя на приоритетно място средната класа в дипломацията си, базирана на вътрешния икономически просперитет.

Дженет Йелън каза, че една от най-важните задачи на администрацията на Байдън е икономическото възстановяване. Като първата жена министър на финансите на САЩ и бивш председател Федералния резерв, Йелън е ключова фигура, влияеща върху вземането на икономически решения в САЩ. Напоследък тя често прави изявления по въпросите за високата инфлация и федералните дългове на страната.

Преди телефонния разговор Йелън е посъветвала американците да не се тревожат, според нея кризата във веригата за доставки е просто временна.

Дали кризата е "временна" все още не се знае, но Китай и САЩ са неразделни в икономическо отношение.

През първите девет месеца на годината обемът на китайско-американската търговия се е увеличил с 35,4% на годишна база. На базата на сезонно коригиран годишен ръст, САЩ в момента купуват китайски стоки на стойност от 635 милиарда долара, които представляват 27% от промишлената продукция на САЩ.

„Не Китай се нуждае от нас, а ние от него“, каза по-рано Йелън.