Богдан Кирилов: Няма ваксини с изтекъл срок на годност

https://www.24chasa.bg/novini/article/10331072 www.24chasa.bg
Богдан Кирилов СНИМКА: Архив

В България не се прилагат ваксини с изтекъл сорк на годност. Има ваксини, на които е изтекъл срокът, както и такива, които не са усвоени, но всички те са бракувани и в следващите месеци ще бъдат унищожени съгласно процедурата, която е в България.

Това коментира на брифинг шефът на агенцията по лекарствата маг.-фарм. Богдан Кирилов. 

Коментарът му дойде по повод появилата се миналата седмица информация, че ваксините на "Пфайзер", които се прилагат у нас са с изтекъл срок на годност.

В действителност срокът на годност, изписан на флаконите, е 30.09, но още в началото на септември Европейската агенция по лекарствата обнови времевата рамка на годност на този вид ваксини с 3 месеца - от 6 на 9 месеца. Така срокът на същите тези ваксини автоматично бе удължен до края на годината, но върху флаконите тази промяна няма как да бъде отразена, тъй като са произведени преди промяната и няма как да бъдат преопаковани.

"По отношение на ваксината на "Пфайзер/Байонтех" Европейската агенция по лекарствата разгледа документацията, предоставена от производителя и е препоръчала да бъде удължен срокът на годност от 6 на 9 месеца. Това се случи през септември", припомни Кирилов. Той уточни, че промяната засяга всички ваксини произведени след 10 септември, както и тези със срок на госнот след юни 2021 г.  

Кирилов коментира и информацията, която пусна здравното министерство за хората, които не тряба да се ваксинират с "Пфайзер", както и тези, които могат да го направят след консултация със специалист. 

"Информацията касае лица, за които е необходимо да бъде направена консулатция,а не че не е препоръчителна ваксинацията", заяви той, като допълните, че основните противопоказания са вписани и в кратката характеристика на продукта и те са да се съобразява посочената възрастова група, от която нагоре може да се прилага, а именно 12-годишните. Другото противопоказание е за тези с тежки алергични реакции.