Полет на "Иджипт еър" от Кайро за Москва беше върнат след заплашително писмо

https://www.24chasa.bg/novini/article/10331382 www.24chasa.bg
Полет Ем Ес 729 към Москва бе върнат в Кайро

"Иджипт еър" върна полет Ем Ес 729 към Москва обратно в Кайро, след като на една от седалките в самолета беше открито заплашително писмо, съобщи днес египетският национален превозвач, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

"Самолетът се приземи 22 минути след излитането и пътниците благополучно слязоха на летището в Кайро, където са предприети необходимите мерки", се казва в съобщението.

Един от пилотите поясни пред ТАСС, че подобни инциденти се случват няколко пъти в годината. Той отбеляза, че по правило подобни заплашителни послания се оказват нечия глупава шега. Въпреки това според правилата на авиокомпанията самолетът е длъжен да се приземи. Той каза, че в случая с полет Ем Ес 729, както повеляват правилата за безопасност, самолетът ще бъде щателно претърсен, ще бъдат проверени пътниците и багажът им и после те ще бъде превозени с друг самолет.
Асошиейтед прес отбеляза, че всички полети между Москва и Кайро бяха прекратени за две години и половина, след като местният клон на "Ислямска държава" свали самолет над Синайския полуостров в Египет през октомври 2015 г., малко след като самолетът излетя от курорта Шарм ел-Шейх на Червено море.

Полетите между двете столици бяха възобновени през април 2018 г., след като Египет засили охраната на международното летище в Кайро. Но Русия позволи възобновяване на полетите между територията си и курортите на брега на Червено море в Синай чак през август след почти шест годишно прекъсване.