В Босна и Херцеговина се разгаря политическа криза

https://www.24chasa.bg/novini/article/10331830 www.24chasa.bg
Салко Букваревич, министър във федералното правителство на Босна и Херцеговина КАДЪР: Youtube/Avaz tv

Върховният представител на международната общност в Босна и Херцеговина Кристиян Шмит ще говори пред Камарата на представителите на парламента на Босна и Херцеговина в четвъртък, 28 октомври, съобщи босненската агенция Фена. Кристиян Шмит ще има възможност да се обърне към депутатите в Камарата на представителите и да изнесе своето виждане за актуалната политическа ситуация и стратегията за своята дейност в страната, предаде БТА.
Снощи представителите на двете камари на босненския парламент Бакир Изетбегович и Дениз Звиздич изпратиха общо писмо до ЕС, Съвета на Европа и институциите в САЩ, в което настояват за решителни действия от международната общност, за да спре плановете за отцепване, обявени от сръбския член в тричленното босненско председателство Милорад Додик. Милорад Додик заяви от своя страна, че няма да разговаря с хора, които наричат Република Сръбска апартейд.
Вчера бяхме свидетели на бомбастично писмо на Бакир Изетбегович и Денис Звиздич. Те заявиха, че Република Сръбска провежда апартейд, това наистина е неприемливо и не позволява каквато и да било комуникация, каза Додик.
На специално заседание на парламента на Република Сръбска Додик заяви днес, че Република Сръбска няма скрити намерения. Сръбският член в босненското председателство каза, че представителите на Република Сръбска се стремят към бъдеще на Република Сръбска като успешна, стабилна и основана на принципите, на които е основан Дейтънският мирен договор, към изграждане на мир и стабилност и общност, която функционира и в която ще се спазват правата на всички съставни народи, предаде Танюг.
Република Сръбска е гарант на оцеляването и свободата не само на сръбския, но и на всички други народи, които живеят на тези територии, каза сръбският член в босненското председателство Мирорад Додик.
Вестник "Дневни Аваз" съобщава, че тази вечер в Сараево ще пристигне специалният пратеник на САЩ Матю Палмър. Вестникът отбелязва, че това посещение идва в разгара на политическа криза, опасни изявления на Милорад Додик за отцепване и връщане на правомощията от държавата към съставните части. Палмър преди три седмици бе в Сараево, когато проведе серия разговори с политическите лидери в Босна, свързани с изменения в изборния закон.