Сергей Лавров: Русия е обезпокоена от САЩ, иска да разположи ракети в Тихоокеанския регион

https://www.24chasa.bg/novini/article/10331996 www.24chasa.bg
Руският външен министър Сергей Лавров СНИМКА: Ройтерс

Русия е обезпокоена от стремежа на САЩ да разположат ракети в Азиатско-Тихоокеанския регион. Това заяви днес руският външен министър Сергей Лавров на пресконференция след срещата си в Москва с южнокорейския пръв дипломат Чун Ъи-йон, предаде ТАСС, цитиран от БТА.
Той подчерта, че тази тема не е била обсъждана на днешните преговори, защото Москва "добре знае принципната позиция на президента и правителството на Република Корея" против разполагането в региона на американски ракети със среден и малък обсег с наземно базиране. Лавров уточни, че руските тревоги са свързани с възможността за разполагане на такива ракети в други държави в Азиатско-Тихоокеанския регион.
Лавров добави, че двамата с Чун са били на едно мнение, че решаването на въпроса за ядрената програма на Северна Корея не търпи отлагане и че Москва и Сеул са се договорилаи да поддържат тясно сътрудничество за възстановяването на мирния процес на Корейския полуостров. Чун Ъи-йон каза, че на преговорите страните са потвърдили ангажимента си да останат надеждни партньори за гарантирането на мира и стабилността както на Корейския полуостров, така и в цялото евразийско пространство.
На пресконференцията руският пръв дипломат отбеляза, че през януари-август 2021 г. стокооборотът между Русия и Южна Корея е възлизал на близо 20 милиарда долара, което увеличение с над 55 на сто спрямо същия период на предходната година, допълва Ройтерс.